Strani mediji: Rezolucija poziva na autonomiju
Foto: Beta

Strani mediji: Rezolucija poziva na autonomiju

Politika -
Francuska agencija navodi da je premijer Srbije Ivica Dačić pozvao poslanike da prihvate "realnost" u vezi sa Kosovom i istakao da "suverenitet Srbije (na Kosovu) gotovo da ne postoji".

BEOGRAD - Rezolucija o Kosovu koju je Narodna skupština Srbije noćas usvojila, prvi je jasan signal da Beograd smanjuje uticaj nad Srbima na Kosovu, ocenjuju svetske agencije navodeći da taj dokument poziva na autonomiju za kosovske Srbe i treba da posluži kao osnova za pregovore Beograda i Prištine.

Američka agencija Asošiejted pres smatra da Rezolucija predstavlja "de facto priznanje suvereniteta Kosova" i navodi da je Srbija usvojila niz smernica za pregovore s kosovskim liderima, prvi put snažno signalizirajući da popušta u svojim zahtevima kad je reč o Kosovu.

U velikom političkom zaokretu, velika većina članova srpskog parlamenta glasala je noćas za rezoluciju kojom se poziva na autonomiju za srpsku manjinu unutar, kako navodi AP, granica Kosova.

Francuska agencija AFP navodi da je premijer Srbije Ivica Dačić pozvao poslanike da prihvate "realnost" u vezi sa Kosovom i istakao da "suverenitet Srbije (na Kosovu) gotovo da ne postoji".

Dačić je odbacio optužbe opozicije da se Srbija odriče Kosova praveći sve više ustupaka Prištini i istakao da "mitovi i bajke ne bi trebalo da posluže kao osnova" za pregovore, navodi francuska agencija.

U Rezoluciji o Kosovu se ističe značaj rešavanja postojećih problema putem dijaloga i pregovora i naročito se insistira na neophodnosti široke autonomije za srpsku manjinu na Kosovu, uz ponavljanje da Srbija neće priznati nezavisnost Prištine, navodi italijanska agencija Ansa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track