10 Putinovih najmoćnijih izjava iz istorijskog govora o Krimu
Foto: Printcsreen> Rt.com

Šakom o sto

10 Putinovih najmoćnijih izjava iz istorijskog govora o Krimu

Planeta -
Predsednik Rusije u najznačajnijem govoru u postsovjetskoj eri poručio Zapadu da prestane da se siledžijski ponaša

1. DOBRO SU SE SETILI DA POSTOJI ZAKON

"Kažu da kršimo međunarodni zakon. Dobro da su se setili da međunarodni zakon postoji. Bolje ikad nego nikad."

2. ZAPAD SE PONAŠA KAO BIK U STAKLARSKOJ RADNJI

"Stalno pokušavaju da nas sateraju u ćošak jer imamo i držimo nezavisnu poziciju i zato što govorimo istinu i ne učestvujemo u licemerju. Ali sve ima svoje granice. A u slučaju Ukrajine naši Zapadni partneri su prešli tu granicu, ponašaju se kao medved i deluju neodgovorno i neprofesionalno."

http://www.youtube.com/watch?v=PDLwu4E35us

3. PREVAZIĐITE HLADNI RAT

"Danas je najvažnije okončati ovu histeriju, prekinuti retoriku Hladnog rata i prihvatiti činjenice. Rusija ne nezavisni i aktivni učesnik u međunarodnom događajima. Kao i druge države, ona ima sopstvene nacionalne interese koji moraju biti uzeti u obzir i poštovani."

4. BAHATI STE

"Ponašaju se kako im se prohte: tu i tamo upotrebe silu protiv suverenih država, sklapaju koalicije po principu 'ako nisi s nama, onda si protiv nas'. A da bi ova agresija izgledala legitimno, prisiljavaju međunarodne organizacije da usvajaju potrebne rezolucije. Ako je to iz nekog razloga nemoguće, onda prosto ignorišu Savet bezbenosti UN i UN u celini."

Putin: Prisiljavaju SB UN da usvajaju rezolucije              Foto Fonet
Putin: Prisiljavaju SB UN da usvajaju rezolucije Foto Fonet

5. SILEDŽIJE STE

"Zapadni partneri, predvođeni SAD, više vole vladavinu sile nego međunarodnog prava."

6. NATO PRIMAMO U GOSTE, ALI NE MOŽE DA KAMPUJE KOD NAS

"NATO ostaje vojni savez i mi smo protiv toga da se oni odomaćuju u našem dvorištu; to je istorijski naša teritorija. Ne mogu da zamislim da ćemo putovati u Sevastopolj u posetu mornarima NATO. Naravno, većina od njih su sjajni momci, ali radije bismo da oni dolaze kod nas u posetu nego obratno."

Poruka za NATO: Ne odomaćujte se u našem dvorištu    Foto Reuters
Poruka za NATO: Ne odomaćujte se u našem dvorištu Foto Reuters

7. ODGOVORIĆEMO ISTOM MEROM

"Neki zapadni političari već nam prete ne samo sankcijama, nego stvaranjem sve ozbiljnih problema kod nas. Voleo bih da znam na šta tačno misle: na delovanje pete kolone, tom raznolikom hrpom 'nacionalnih izdajnika', ili se nadaju da izazovu pogoršanje društvene i ekonomske situacije tako da izazovu nezadovoljstvo javnosti? Takve izjave smatramo neodgovornim i očito agresivnim i odgovorićemo istom merom."

8. NEMCI, NI VAŠE UJEDINJENJE NISU PODRŽAVALI

"Verujem da bi trebalo da me razumeju svi Evropljani, pre svega Nemci. Dozvolite da vas podsetim da u vreme kad ste dogovarali ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke... neke države, koje su bile nemačke saveznice i još su to, nisu podržale ideju o ujedinjenju. Ali naša zemlja je jedinstveno podržala iskreno i nezaustavljivu želju Nemaca da ostvare nacionalno jedinstvo. Uveren sam da to niste zaboravili i očekujem od naroda Nemačke da podrži težnju Rusije da obnovi jedinstvo."

Putin: Nisu svi saveznici Nemačke podržali njeno ujedinjenje     Foto Reuters
Putin: Nisu svi saveznici Nemačke podržali njeno ujedinjenje Foto Reuters

9. LICEMERNI STE ZA KOSOVO

"Stalno slušamo od Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope da je Kosovo neki poseban slučaj. A šta ga to čini tako posebnim u očima naših koelga? Ispostavilo se da je to činjenica da je u sukobu na Kosovu bilo mnogo ljudskih žrtava. Da li je to pravni argument? U presudi Međunarodnog suda nema reči o tome. Ovo čak nisu ni dvostruki standardi, nego zapanjujući, primitivni, prostački cinizam. Ne bi trebalo da tako sirovo pokušavaju da sve podređuju svojim interesima i nazivaju istu stvar danas belom, a sutra crnom."

Putin: Preterajte i vratiće vam se                 Foto Printscreen
Putin: Preterajte i vratiće vam se Foto Printscreen

10. SVE IMA SVOJE GRANICE

"Ako suviše pritisnete, obiće vam se o glavu."

(Kurir/Raša tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track