Prihvaćeni svi srpski predlozi: Parafiran tekst o kome će se naknadno odlučivati u Beogradu

Konačno dogovor - Pregovori završeni

Prihvaćeni svi srpski predlozi: Parafiran tekst o kome će se naknadno odlučivati u Beogradu

Politika -
Prihvaćeni svi predlozi Srbije. Parafirao sam, a o prihvatanju ili odbijanju ovog predloga teksta će se izjasniti obe strane u narednim danima, rekao Ivica Dačić

BEOGRAD - Dijalog Beograda i Prištine danas je završen parafiranjem teksta o čijem će se prihvatanju, ili neprihvatanju odlučivati u Beogradu.

Podsetimo, pregovori su nastavljeni danas u Briselu u 14 sati, a prema izvorima bliskim srpskom pregovaračkom timu, sporazum bi mogao biti potpisan do ponedeljka, 22. aprila ako budu ispunjeni svi uslovi koje je postavio Beograd. Sastanku kod šefice EU diplomatije Ketrin Ešton prisustvovali su premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i članovi njihovih timova.

Nakon, dva i po sata razgovora Ešton je novinarima izjavila da je dijalog uspešno završen i čestitala je premijerima na hrabrosti.

"Tekst sporazuma je usaglašen i parafiran", rekla je Ketrin Ešton.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da su prihvaćeni svi predlozi Srbije: "Parafirao sam, a o prihvatanju ili odbijanju ovog predloga teksta će se izjasniti obe strane u narednim danima", poručio je premijer.

Potpredsednik Aleksandar Vučić rekao je da su finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, nedirnuta tačka 9. i po srpskoj želji modifikovana tačka 14. Srpska delegacija se oko 16.40 uputila u sedište NATO U Briselu, gde će razgovarati o garancijama za neprisustvo kosovske vojske na severu i bezbednosti Srba na Kosovu.

Kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih našoj delegaciji, parafiranje je prvi princip u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. Naime, to je napisao na Tviteru ambasador Kosova u Briselu Ilir Dugoli, a nezvanično su potvrdili evropski izvori. Istovremeno je usledio i poziv novinarima za konferenciju za novinare Ketrin Ešton.

File: Imaćete punu podršku Brisela

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File poručio je, nakon vesti da su Beograd i Priština parafirali predlog teksta sporazuma, da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU. On je na svom tviter nalogu čestitao Beogradu i Prištini na pokazanoj hrabrosti i opredeljenju.

http://www.youtube.com/watch?v=7p14sucyht4

TOK DIJALOGA

Oko 14.30 završen je bilateralni sastanak naše delegacije kod Eštonove. Naša delegacija neće ni da razmatra dokument ukoliko ostane tačka 14. i ukoliko bude pokušaja da se izmeni ijedno slovo u tački 9, saznaje Kurir od izvora u Briselu.

Nešto posle 15 sati Eštonova je završila odvojeni sastanak sa Tačijem i njegovim timom, a u toku je pauza, koju Dačić i Tači koriste za susret sa generalnim sekretarom NATO Andresom Fogom Rasmunsenom. Zasad se još ne zna da li će se sa njim sresti odvojeno, ali, kako Kurir saznaje, previđeno je da se posle tog sastanka obrate medijima.

Očekuje se da će tema sastanka sa šefom NATO biti zahtev srpske strane da NATO garantuje da na severu Kosova neće biti kosovske vojske.

Posle kraće pauze delegacije Beograda i Prištine i Ketrin Ešton, nastavili su pregovore u Briselu trojnim sastankom, izjavila Maja Kocijančič.

Poslednje informacije ukazuju da će sporazum Beograda i Prištine najverovatnije biti postignut nakon dugih i iscrpljujući pregovora, izjavio je Izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin.On je kazao da je procena evropskih zvaničnika da bi uspeh Srbije i Kosova bio "veliki proboj od ogromnog značenja za širi region, za sve susede, pa i za EU".

Ukoliko sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do ponedeljka, 22. aprila u podne, ministri spoljnih poslova zemalja EU bi šefovima država i vlada EU mogli preporučiti da na samitu u junu odobre Srbiji datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije srpskom državnom vrhu, kazao je Kacin.

Ivica Dačić i Hašim Tači oko 12.50 časova stigli su kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, potvrdila je njena portparolka Maja Kocijančič. Međutim, zvanične potvrde da je sastanak počeo još nema. Kako Kurir saznaje, srpska delegacija će se u 15 časova sastati sa prvim čovekom NATO Andresom Fogom Rasmunsenom.

"Sporazum Beograda i Prištine moguć je ako ne bude odstupanja od predloga koji je na stolu", rekao savetnik predsednika Tomislava Nikolića Marko Đurić uoči početka sastanka. Zajednica srpskih opština imaće izvršna ovlašćenja, naročito po pitanju policije, dodaje Đurić, inače član pregovaračkog tima.

"(Hašim) Tači kontinuirano manipuliše i iznosi neistine u pogledu sadržaja predloga sporazuma. Na taj način i na tim osnovama Tači može da se dogovara samo sa svojom javnošću", rekao je Đurić novinarima pred početak desete runde dijaloga.Prema njegovim rečima, za Prištinu je najteže to što sporazum koji je sada na stolu predviđa da će na severu Kosova biti praktično samo policija srpske nacionalnosti i što kosovske bezbednosne snage neće moći da pristupe Severu bez odobrenja NATO i saglasnosti zajednice srpskih opština. "To je ono o čemu razgovoramo danas, a ne o bilo čemu drugom", rekao je Đurić.

Delegacija Prištine stigla je u zgradu evropske diplomatije oko 12.30 sati, a Hašim Tači rekao je da se nada da će dogovor biti postignut i da je Srbija spremna da prihvati taj sporazum. Prema njegovim rečima, ova runda je važna, da će sporazum biti postignut i da će se krenuti u fazu njegove implementacije, kako bi se "omogućila sloboda kretanja ljudi i roba na severu Kosova i ukidanje ilegalnih srpskih struktura, posebno bezbednosnih".

"Javno pozivam Srbiju da razmisli", rekao je Tači i dodao da zajednica srpskih opština neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja i da njenim formiranjem neće biti stvoren nov nivo vlasti na Kosovu, već da će to biti jedinstven bezbednosni i pravosudni sistem, u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Delegacija Beograda je još sinoć otputovala u Brisel na današnji sastanak zakazan u podne. Beogradski tim na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem stigao je u sedište evropske diplomatije nešto posle 12 časova.

Beogradski pregovarački tim, tačnije vicepremijer Aleksandar Vučić, u međuvremenu se sastao sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, a tema je bila zahtev srpske strane da NATO garantuje da na severu Kosova neće biti kosovske vojske. Iz Rasmusenove pres službe kratko je poručeno da sastanak „nije bio zvanične prirode".

Rasmunsen se u toku dana i oglasio rekavši da NATO podržava političko rešenje za Kosovo i da je spreman da pomogne, ako može, da se nađe konačno rešenje i da pruži svoj doprinos, ako je potrebno, kako bi se dijalog Beograd-Priština okončano pozitivnim ishodom.

"Ja sam u tesnoj je vezi s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u cilju saradnje i koordinacije EU i NATO u ovoj presudno važnoj fazi pregovora", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje da li je NATO spreman da pomogne sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, ako bude postignut. Rasmusen je naglasio da se nada da će do sporazuma Beograd-Priština doći "veoma brzo". "Ja zaista pozdravljam sve napore da se postigne političko rešenje i pozdravljam sve napore EU i (visoke predstavnice EU Ketrin) Ešton da se omogući dijalog... koji NATO u punoj meri podržava", podvukao je Rasmusen.

U Brisel su otputovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, a ovog puta u timu Beograda nije potpredsednica vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin oglasio se sinoć na Tviteru rečenicom: "Sretan put svima, hrabrost i puno mudrosti", poručio je Kacin.

Foto: twitter
Foto: twitter

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine održana je u sredu, ali posle 15 sati, razgovor nije rezultirao konačnim dogovorom.Premijer Srbije izjavio je da je Beograd u devetoj rundi dijaloga bio spreman da prihvati porazum o ovlašćenjima zajednice srpskih opština, ali da je kosovski premijer Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, što naša delegacija nije mogla da prihvati."Krenuli smo ponovo u Brisel, jer smo dobili garancije od Evropske unije da je tačka 14 sporazuma modifikovana", rekli su u četvrtak veče izvori bliski pregovaračkom timu Beograda.Prema tim izvorima, beogradski tim neće pristati da potpiše sporazum ukoliko Srbima sa severa Kosova ne bude dozvoljeno da izaberu regionalnog komandanta policije, što se odnosi na 9. tačku predloga sporazuma i ukoliko Priština bude insistirala na stolici u UN (14. tačka).Po povratku državnog tima iz Brisela, o sporazumu mora da se izjasni Vlada Srbije, koja će najverovatnije imati sednicu u ponedeljak, a nakon toga i skupština, rekli su isti izvori.

Glavni odbor SNS u nedelju

U nedelju će, kako je ranije rečeno, biti Glavni odbor SNS, jedine stranke koja nije saopštila stav po tom pitanju.Sporazum je, kako su rekli izvori bliski beogradskom timu, značajno bolji u odnosu na prethodni predlog, podrazumeva zajednicu srpskih opština s ozbiljnim ovlašćenjima, predsednika zajednice opštine, skupštinu, potpredsednika, savet, dakle ozbiljnu organizaciju, kao i finansiranje vezano za Srbiju u oblasti zdravstva, školstva i prostornog planiranja.Na severu će biti regionalni komandant policije, postojaće četiri lokalna komandira, sve će biti Srbi a i u sastavu policije u tom delu pokrajine 98 odsto biće Srbi, dok će na jugu, proporcionalno broju stanovnika, sastav policije biti srpski, rekli su izvori bliski pregovaračkom timu Beograda.Kosovski premijer Hašim Tači koji se u četvrtak, na poziv visoke predstavnice Ešton, s prištinskom delegacijom vratio u Brisel, smatra da je ponovni povratak dijalogu u Briselu dobar znak da je Srbija definitivno uvidela novu realnost i da je ono što se predviđa sporazumom - najbolje i poslednje rešenje.Prema njegovim rečima, Srbija može da izjavljuje što bude htela, ali je realnost drugačija."U sporazumu koji je predložila Ešton, Kosovu se daje za pravo da bude predstavljeno u regionalnim i međunarodnim organizacijama, da se učlani u NATO, ali i organizaciju Ujedinjenih nacija", tvrdi Tači."Što se tiče pitanja normalizacije situacije na severu, i ono će biti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova, rezolucijom Skupštine Kosova, dok će pravosudni, sudski i policijski sistem biti jedinstven za celu zemlju. Istovremeno je planirano da se održe lokalni izbori, prema kosovskim zakonima tokom ove ili na proleće sledeće godine", naveo je Tači.Ukoliko do nedelje, odnosno ponedeljka do podne bude postignut dogovor Beograda i Prištine, ministri inostranih poslova EU će svojim šefovima država i vlada preporučiti da na samitu u junu Srbija dobije datum za početak pregovora o priključenju Evropskoj uniji, kaže izvestilac Evropskog parlamenta Kacin.Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da pregovarački tim Srbije neće uraditi ništa tokom dijaloga u Briselu što nije u skladu sa Ustavom, Rezolucijom i interesima građana.Vulin je informisao predstavnike lokalne samouprave sa severa Kosova o razvoju situacije na pregovorima u Briselu i preneo uveravanja našeg pregovaračkog tima da niko neće uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom, Rezolucijom i interesima građana.Odbornici četiri opštine sa severa Kosova raspravljaće sutra na zajedničkoj sednici u Zvečanu o dijalogu u Briselu i doneti zaključke.

http://www.youtube.com/watch?v=1xmJIc8-PsQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track