1.000.000 poseta na sajtu Poplave.rs!
Foto: Mup

Pomažu nastradalima

1.000.000 poseta na sajtu Poplave.rs!

Društvo -
Na sajtu se nalazi 500 prijava nestalih osoba koje su uneli njihovi bližnji od kojih je 50 locirano, kao i spisak sa imenima oko 5.000 raseljenih

BEOGRAD - Sajt www.poplave.rs, koji prati stanje u poplavljenim područjima u Srbiji, do sad je imao milion pojedinačnih poseta, a pregledano je više od pet miliona veb strana.

Na sajtu se nalazi interaktivna mapa za prijavu lokacija poplava, kao i sve novosti koje se odnose na volontere, akcije spasavanja, donacije, prevoz i smeštaj, kao i tabela sa listom prihvatilišta sa grupisanim zalihama, koja se redovno ažurira, kako bi donacije bile usmerene na što efikasniji način.

Foto Rojters
Foto Rojters

Postavljeni su i podaci o nestalima u poplavama, koji se proveravaju i redovno ažuriraju, tako da se pojedinac koji se pojavi na listi evakuisanih Crvenog krsta odmah briše se sa liste nestalih. Na sajtu se nalazi 500 prijava nestalih osoba koje su uneli njihovi bližnji, od kojih je 50 locirano, kao i spisak sa imenima oko 5.000 raseljenih lica.

Programerima i dizajnerima koji su osnovali sajt pridružilo se i oko 100 volontera koji objavljuju informacije o poplavama. Volonteri su uz pomoć donatora prikupili i poslali u Paraćin dva kamiona puna hrane i drugih potrepština. Razvojni tim sajta trenutno radi na razvoju PoplavoPedije - digitalne enciklopedije znanja i informacija koja će izgledati kao popularna VikiPedija, a cilj je pomoć u periodu obnove poplavljenih područja.

"Sve ovo ne bi bilo moguće bez ogromne požrtvovanosti ljudi koji učestvuju u celom projektu. Funkcionisanje sajtova 24 časa dnevno iziskuje velike napore, pa bi nam snažnija podrška javnih službi i ostalih organizacija kao što je Crveni krst umnogome pomogla", rekao je jedan od administratora sajta Sibin Grašić. On je apelovao na sve ljude koji su aktivni na društvenim mrežama da na koji god način mogu verifikuju informaciju pre prosleđivanja.

Foto Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track