14. OKTOBAR: Kruševljani traže 3 minimalca
Foto: Aleksandar Jovanović

Zahtev Ministarstvu privrede

14. OKTOBAR: Kruševljani traže 3 minimalca

Srbija -
Za isplatu "minimalca", u proseku od oko 19.000 dinara po zaposlenom, potrebno je oko 90 miliona dinara

KRUŠEVAC - Rukovodstvo kruševačke Industrije mašina i komponenata 14.okobar uputilo je ministarstvu privrede i ministarstvu finansija zahtev za isplatu tri minimalne zarade u tom preduzeću, rekao je direktor te fabrike Dragi Nestorović.

Prema njegovim rečima, za isplatu "minimalca", u proseku od oko 19.000 dinara po zaposlenom, potrebno je oko 90 miliona dinara.Nestorović je izrazio očekivanje da će Vlada odobriti ta sredstva, najavljujući nastup fabrike na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Veroni, u Italiji, o trošku organizatora.

Predstavnici kruševačke firme bi na tom sajmu trebalo da potpišu konkretne ugovore sa italijanskim firmama sa kojima je ranije usaglašeno pismo o namerama.Reč je o firmama Facma , Mira Italia , SAI i Euromat koje su ranije iskazale zaintresovanost da sa "14. oktobrom" naprave zajedničko preduzeće.Predsednik sindikata Nezavisnost

Dejan Mutavdžić podsetio je danas da se radnicima duguje 14 plata i da bi isplata tri minimalne zarade radnicima bila veoma značajna radi preživljavanja. Na sastanku sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem dobili smo informaciju da će on uložiti napore da se isplata minimalnih zarada nastavi i za naredna tri meseca (april, maj, jun) , rekao je Mutavdžić. On je napomenuo da se danas očekuje isplata jednog dela zarade iz sopstvenih sredstava, nekoliko hiljada dinara po zaposlenom .U pogonima nekada najvećeg kruševačkog giganta od Nove godine radi petina od ukupno 1.500 radnika. Ostali na plaćenom odsustvu, koji bi na posao trebalo da se vrate 3. februara, iščekuju isplatu minimalca, a za odlazak iz firme kroz socijalni program prijavilo se 617 zaposlenih.

U međuvremenu iz "14.oktobra" nestalo je oko 380 kilograma bakarne žice, a procenjena šteta je oko 500.000 dinara. U toku je interna i istraga policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track