20 novih stanova u Bujanovcu za raseljene i socijalno ugrožene
Foto: Beta/Ilustracija

Svetski dan izbeglica

20 novih stanova u Bujanovcu za raseljene i socijalno ugrožene

Srbija -
Grad je donirao građevinsko zemljište i infrastrukturu

BUJANOVAC - U Bujanovcu je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica, 15 porodica interno raseljenih lica iz kolektivnih centara na teritoriji te opštine i pet domicilnih, socijalno ugroženih porodica, dobilo ključeve novih stanova.

Ovih 20 porodica od danas ima održivo stambeno rešenje zahvaljujući projektu Evropske unije "Podrška sprovođenju strategije za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike u Srbiji".

"Značaj ovog projekta za opštinu Bujanovac je veliki, jer je omogućio da se zatvori kolektivni centar "Salvatore" u kome su životni uslovi bili ispod ljudskog dostojanstva", saopštilo je Predstavništvo UNHCR za Srbiju.

Ovaj projekat je finansirala Evropska unija, a sufinansirao i sproveo UNHCR. Ukupna vrednost građevinskih radova, nameštaja i opreme iznosi 358.000 evra.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao institucija nadležna za rešavanje stambenih potreba izbeglih i interno raseljenih lica skrenuo je pažnju EU, kao donatoru, na najefikasniji način zadovoljenja stambenih potreba ove populacije.

Grad Bujanovac donirao je građevinsko zemljište i infrastrukturu. Projekat je realizovan u saradnji sa NVO Vizija i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.Koncept "Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima" unet je u Strategiju razvoja i socijalne zaštite Republike Srbije i ocenjen je kao najbolje rešenje za sve koji i dalje borave u kolektivnim centrima. U okviru njega se obezbeđuju stambena rešenja za najugroženije kategorije kojima je potrebna dodatna pomoć lokalnih centara za socijalni rad.

Do danas je koncept "Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima" realizovan u 42 opštine širom Srbije u kojima je izgrađeno 976 stambenih jedinica od kojih 556 sredstvima Evropske unije, podseća se u saopštenju.

Korisnici stanova u u Bujanovcu imaće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe. Prema konceptu projekta, u svakoj zgradi živeće porodica domaćin čija će uloga biti da bude veza između stanara i Centra za socijalni rad u Bujanovcu, te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.

Projekat EU "Podrška sprovođenju strategije za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike u Srbiji” koji je finansiran sredstvima Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vrednosti od 1,4 miliona evra sadrži četiri komponente: izgradnju montažnih kuća, izgradnju stanova u okviru koncepta Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, dodelu građevinskog materijala i dodelu grantova za adaptaciju i poboljšanje životnih uslova izbeglica i interno raseljenih lica širom Srbije.

Zahvaljujući projektu, stambena rešenja dobilo je 167 porodica, a četiri kolektivna centra su zatvorena.Komesarijat za izbeglice i migracije zajedno sa donatorima i izvršnim partnerima ulaže napore da nađe odgovarajuća trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica koja još žive u kolektivnim centrima u Republici Srbiji.Prema izveštaju Globalni trendovi za 2013. godinu, koji je danas objavio UNHCR, broj izbeglica, tražilaca azila i interno raseljenih lica u svetu je dostigao alarmantnih 51,2 miliona, prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track