3 osnovna uslova da doživite stotu!

Saznajte kako

3 osnovna uslova da doživite stotu!

Pop kultura -
Jedan do njih svima prija, drugi mnogima malko smrdi, a za treći nismo baš uvek odgovorni ali možemo da se potrudimo oko njega

Naravno da nisu samo tri uslova dovoljna za dugovečan život, ali je istraživanje dugovečnosti prilično lako jer je stogodišnjaka malo u svetu. Svega oko 350 do 400 osoba u svetu su superstogodišnjaci - imaju čak 110 godina.

Naučnici su počeli da ispituju šta je zajedničko onima koji su dočekali duboku starost i, izgleda, da je jedan od ključnih preduslova za prekoračenje stote pol, jer, 62 od 65 superstogodišnjaka u Americi su - žene.

Naučnici širom sveta pokušavaju da na osnovu zajedničkih karakteristika dugovečnih ljudi nađu šta je ono što može da pruži veće šanse za dug i zdrav život.

Istražujući super stogodišnjake zaključeno je da su oni koji su bili veoma fizički aktivni i vežbali redovno (bez obzira na vrstu fizičke aktivnosti) doživeli duboku starost.

Prednost koju daju voću i povrću u ishrani u odnosu na meso još je jedna zajednička osobina dugovečnih, kao i izražena društvenost - svi superstogodišnjaci su negovali čvrste porodične i društvene veze. Čak i telesna građa, ako je suditi po istraživanjima, ima određenog uticaja na dugovečnost - dublju starost u proseku doživljavaju osobe sitnije i nežnije građe. Ipak, čini se da je najsnažniji pojedinačni element, ipak, genetika.

Kada je u pitanju geografska raspoređenost, većina najdugovečnijih živi u hladnijim krajevima, ali većina starijih od 110 godina živi prilično blizu ekvatorijalnog pojasa.

Još jedan proveren način da dosegnete dugovečnost jeste da se okružite biljkama, u što prirodnijim uslovima, sa što manje zagađenja iz vadzuha i zemlje. Birajte radije da živite u ruralnim oblastima, bliže divljini, jedite što manje prerađenu, a izbegavajte ili potpuno izbacite industrijsku hranu.

Beli luk je namirnica čije su super moći dokazane: od snižavanja krvnog pritiska, šećera u krvi, poboljšanja cirkulacije do jačanja imunog sistema.

Kada se uporede svi podaci, čini se da je svim stogodišnjacima zajedničko jedno - uživanje u životu. Jednostavan život ispunjen uživanjem i zadovoljstvom sobom izgleda je preduslov za dugovečnost.

Ako ste nesrećni, ili se vaša energija troši na stvari koje izazivaju više stresa nego zadovoljstva, vaš imuni sistem će patiti i raditi loše, zaključuju naučnici koji se bave ispitivanjem medicinskih osnova dugovečnosti. Što više paničite oko svakodnevnih stvari i „sitnih" problema, više energije vašeg tela odlazi na borbu sa tim stresom i manje energije ostaje za sve ostalo.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track