30 borbenih delfina i foka američke vojske na vojnoj vežbi NATO u Crnom moru
Foto: AP

AMERIČKI ADUT

30 borbenih delfina i foka američke vojske na vojnoj vežbi NATO u Crnom moru

Planeta -
Zadatak delfina je da testiraju novi protivradarski sistem koji ometa neprijateljske sonare, a morski lavovi će im se pridružiti u traženju mina i ronilaca

KIJEV - U vojnim vežbama NATO u Crnom moru učestvovaće i američki borbeni delfini i morski lavovi, izjavio je portparol programa za sisare mornarice SAD Tom Lapuza, prenosi Raša tudej.

Dvadeset delfina i deset morskih lavova učestvovaće u vežbama koje će se održati tokom godine i trajaće između nedelju dana i dve nedelje.

Zadatak delfina je da testiraju novi protivradarski sistem koji ometa neprijateljske sonare, a morski lavovi će im se pridružiti u traženju mina i ronilaca, precizirao je Lapuza.

Ovom prilikom biće stavljen na probu i novi oklop za delfine, razvijen u specijalizovanom istraživačkom centru ua Univerzitetu Havaja.Borbeni delfini i morski lavovi biće transportovani iz njihove baze u San Dijegu u Kaliforniji, a preneće ih poseban avion opremljen specijalnim bazenima.

Oko 100 borbenih delfina, morskih lavova i belga kitova služi trenutno u američkoj vojsci, kaže Lapuza. Borbene delfine i morske lavove ima i ruska Crnomorska flota u Sevastopolju.

Borbene delfine ima i ruska Crnomorska flota u Sevastopolju Foto AP
Borbene delfine ima i ruska Crnomorska flota u Sevastopolju Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja