40.000 U ŠTRAJKU: Grčka paralisana, suzavac i tuče po ulicama

Generalni

40.000 U ŠTRAJKU: Grčka paralisana, suzavac i tuče po ulicama

Planeta -
Policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše
1 / 4

ATINA - U Grčkoj je danas organizovan prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine, koji je paralisao zemlju, a u Atini je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija ispalili su suzavac na grupe demonstranata u Atini koji su ih gađali "molotovljevim koktelima" i kamenicama, a zasad nema izveštaja o hapšenjima i povređenima.

Prema procenama policije, u centru Atine se, u okviru generalnog štrajka zbog mera štednje, okupilo oko 40.000 ljudi, koji su u dve protestne kolone krenuli ka zgradi parlamenta, javio je AP.

Rojters javlja da je policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše.

U Solunu je na ulice izašlo oko 17.000 demonstranata, a protesti u ovom gradu zasad su mirni.

Štrajk su sazvali najveći grčki sindikati radnika, nezadovoljni zbog smanjenja potrošnje i povećanja poreza, otpuštanja zapslenih i smanjenja plata, kao i visoke stope nezaposlenosti koja trenutno iznosi 27 odsto.

Prvi generalni 24-časovni štrajk ove godine obustavio je domaće letove, feriboti su ostali u lukama, vozovi ne saobraćaju, javne službe ne rade, kao ni državne škole i poreske službe.

U bolnicama dežuraju samo hitne službe, sudovi ne rade pošto štrajkuju i advokati, zatvoreni su čak i lokalni marketi, a štrajku su se pridružili i lekari i doktori u privatnim ordinacijama.

Stroge mere štednje glavni su uslov međunarodnih kreditora za pozajmice koje su Grčkoj, koja se nalazi u šestoj godini recesije, preko potrebne kako bi izbegla bankrot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track