48.000 ŽALBI: Brojila na proveri zbog velikih decembarskih računa za struju
Foto: Kurir štampano

Direkcija za mere

48.000 ŽALBI: Brojila na proveri zbog velikih decembarskih računa za struju

Društvo -
Greška u čitanju, neispravno brojilo ili slaba struja, pitaju se potrošači

BEOGRAD - Posle žalbi više desetina hiljada građana, postavlja se i pitanje da li su za uvećane račune za struju odgovorna neispravna brojila.

Problemi sa strujom ne jenjavaju. Posle žalbi više desetina hiljada građana, u rešavanje prigovora na decembarske račune uključila se i Direkcija za mere i dragocene metale koja prati ispravnost brojila.

Gordana iz Beograda samo je jedna od 48.000 nezadovoljnih građana koji su reklamirali decembarski račun. Traži odgovor na pitanje šta je uvećalo račune - greška u čitanju, neispravno brojilo ili slaba struja.

"Prešlo je u plavu zonu, znači preko 350 kilovat-sati. I logično ide veća potrošnja struje", kaže Gordana.

U EPS-u tvrde da sve probleme rešavaju u korist potrošača. Novi jasniji računi stizaće od sledećeg meseca, a dodatno kontrolišu i očitavanje brojila. Što je najvažnije, počela je i provera i baždarenje strujomera.

"Blizu 1,8 miliona brojila je neovereno nebaždareno. Kod nas nije licitiranje da li on meri u plusu i u minusu. Ako meri u plusu ide na štetu potrošača, ako meri u minusu ide na štetu distribucije. Mi smo samo pokrenuli pitanje šta se sa tim dešava", rekao je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Direktor "EPS Snabdevanja i distribucije" Željko Marković kaže da su sva ta brojila elektromehanička i da po pravilu greše na njihovu štetu.

U Direkciji za mere i dragocene metale su rekli da se brojila koja građani koriste overavaju na svakih 12 godina.

"Ako se u postupku naknadnog overavanja utvrdi da je to brojilo ispravno, ono će se overiti i staviti dalje u upotrebu", kaže Lucija Dujović iz Direkcije.

EPS će kupovati i više novih brojila jer konačno najavljuju raspisivanje objedinjene javne nabavke na nivou kompanije.

"Krećemo da menjamo način na koji obavljamo naše delatnosti. Pričamo o suštinskoj promeni, odgovornost će dobiti ime i prezime a to mora na kraju da se odrazi na bolje rezultate", rekao je Aleksandar Obradović v. d. generalnog direktora EPS-a.

Sa dobiti od 19,2 milijarde dinara, EPS 2013. upisuje kao najuspešniju u proteklih sedam godina.

http://www.youtube.com/watch?v=Yeidtz_2S4g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track