5 PRIMERA FAŠIZMA U SPORTU: Šimunić učio od Di Kanija i Bosnića
Foto: Fonet

Sramna ideologija

5 PRIMERA FAŠIZMA U SPORTU: Šimunić učio od Di Kanija i Bosnića

Fudbal -
Paolo Di Kanio, Jorgos Katidis, Mark Bosnić, Maks Mozli samo su najočitiji primeri sramnih povezivanja sporta sa sramnom ideologijom

Sraman potez hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je sa navijačima skandirao "Za dom spremni", što je bio službeni pozdrav u Nezavisnoj državi Hrvatskoj za vreme Ante Pavelića u Drugom svetskom ratu, podsetio je na slične primere iz sveta sporta.

Iako ih nije bilo puno, ostali su upečatljivi postupci Paola Di Kanija, Jorgosa Katidisa, Marka Bosnića, kao i bivšeg čelnika Formule 1 Maksa Mozlija.

Paolo Di Kanio
Paolo Di Kanio

1. PAOLO DI KANIOSvakako najpoznatiji primer je bivši fudbaler, a sada trener Paolo Di Kanio. Bivši igrač Lacija proslavio se rečenicom "nisam rasista, ja sam fašista". Iako je kasnije demantovao tu izjavu, nikad nije skrivao kako je pobornik ideja Benita Musolinija čiji je portret istetovirao. na telu. Di Kanio je 2005. godine posle pobede nad Livornom, klubom čiji su navijači poznati po komunističkim idejama, salutirao je ispred navijača sa visoko uzdignutom rukom. Zbog toga je kasnije kažnjen sa 10.000 evra i jednom utakmicom neigranja.

Di Kanio je dve godine kasnije prisustvovao sahrani neofašiste Paola Sinjorelija, koji je u javnosti poznat kao jedan od terorista koji su 1980. godine na železničkoj stanici u Bolonji ubili 85 osoba.

Jorgos Katidis
Jorgos Katidis

2. JORGOS KATIDISFudbaler atinskog AEK-a Jorgos Katidis u aprilu ove godine je visoko uzdignutom rukom pozdravio navijače. Zaradio je momentalno pet utakmica suspenzije i kaznu od 1.000 evra od strane grčkog fudbalskog saveza, ali i doživotnom zabranom igranja za reprezentaciju. AEK je Katidisa kaznio suspenzijom do kraja sezone.

Mark Bosnić
Mark Bosnić

3. MARK BOSNIĆIma neke sličnosti između Josipa Šimunića i Marka Bosnića. Obojica su iz Australije, hrvatskog su porekla, a razdvaja ih to što je jedan odlučio da igra za "kocaste", a drugi za "kengure".

Bosnić je u oktobru 1996. godine kao golman Aston Vile salutirao ispred tribine sa navijačima Totenhema, koje uglavnom čine Jevreji. Bosnić se odmah izvinio rekavši da je to bila "neslana šala". Bivši golman Mančester junajteda i Čelsija zaradio je kaznu od 1.500 evra.

Maks Mozli
Maks Mozli

4. MAKS MOZLIKrajem marta 2008. godine izbio je veliki skandal u Formuli 1, kada je tadašnji predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Maks Mozli snimljen u orgijama s pet prostitutki odeven u nacističku uniformu.Kućni video je snimljen u jednom londonskom apartmanu uređenom u duhu nacističkog logora za vreme Drugog svetskog rata. Mnogi su tražili njegovu ostavku ili smenu, ali je uprkos ovom sado-mazo seks skandalu Mozli ostao na svojoj poziciji još godinu dana.

Josip Šimunić
Josip Šimunić

5. JOSIP ŠIMUNIĆNajsvežiji primer fašizma stiže iz Zagreba. Defanzivac hrvatske reprezentacije Josip Šimunić po plasmanu na Mundijal latio se mikrofona i pokrenuo pokliče "Za dom spremni", što je bio službeni pozdrav u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vreme Ante Pavelića u Drugom svetskom ratu.Šimunić je kažnjen sa 3.000 evra od strane suda u Zagrebu, a istragu o njegovom ponašanju posle utakmice sa Islandom pokrenula je i Međunarodna fudbalska federacija FIFA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track