7 funkcionera vlade odbilo da dostavi podatke o predizbornim aktivnostima

Agencija za borbu protiv korupcije

7 funkcionera vlade odbilo da dostavi podatke o predizbornim aktivnostima

Politika -
Agencija je uputila predsedniku Vlade, svim potpredsednicima i ministrima zahtev za dostavu podataka o planiranim aktivnostima u vreme trajanja izborne kampanje

BEOGRAD - Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović izjavio je danas da je Agencija tražila od 21 člana Vlade da dostave podatke o svojim aktivnostima u vreme izborne kampanje, da se 11 funkcionera odazvalo pozivu, a svima onima koji to nisu učinili, Agencija je poslala upozorenja da u dodatnom roku od 15 dana dostave odgovore.On je, na konferenciji za novinare, rekao da je sedam funkcionera izričito odbilo da dostavi podatke navodeći da po zakonu nemaju obavezu da to urade.To su premijer Ivica Dačić, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić."U izbornoj kampanji 2014. godine uočeno je da su pojedini javni funkcioneri bili veoma aktivni. Agencija je uputila predsedniku Vlade, svim potpredsednicima i ministrima zahtev za dostavu podataka o planiranim aktivnostima u vreme trajanja izborne kampanje", rekao je on.Joksimović je rekao da su te podatke tražili da bi se videlo da li su funkcioneri koristili svoju javnu funkciju za promociju stranke kojoj pripadaju i javne resurse u svrhu promocije svoje političke stranke.On je rekao da je, kada je u pitanju kontrola finasiranja političkih subjekata, Agencija u 2013. godini podnela više od 400 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, do sada je izrečena 51 presuda, 45 osuđujućih, pet opomena i jedna oslobađajuću presuda.Prema njegovim rečima, po ovim presudama, za kazne od pravnih i fizičkih lica biće ukupno naplaćeno oko devet miliona dinara.Za monitoring aktivnosti političkih subjekata u izbornoj kampanji 2014. godine, koji je sporovela Agencija, angažovano je 142 posmatrača u 23 grada, a za ove potrebe su iz budžeta za lokalne izbore u Beogradu dobili nešto više od 16 miliona dinara, a za republičke oko 23 miliona dinara.Savetnik u Službi za kontrolu finansiranja političkih subjekata Nemanja Cocić rekao je da je evidentirano nešto više od 3.200 bilbord lokacija na kojima su se oglašavali politički subjekti, a koalicija SNS imala je najviše zakupljenih bilborda i to 33 odsto, dok je koalicija okupljena oko SPS imala 15 odsto.Evidentirane su i 1.802 reklame na banderama i najviše su ih imale SNS i SPS.Evidentirano je više od 250 javnih događaja, kao što su konvencije i tribine. Koalicija okupljena oko SNS, imala je 55 takvih skupova.

U kampanji je evidentirano 1.319 autobusa i kombija koja su prevozila simpatizere i pristalice na javne događaje, a 73 odsto tih vozila prevozilo je pristalice koalicija okupljenih oko SNS i SPS.On je istakao da je za jedan javni događaj u Beogradu evidentirano 300 autobusa.Tokom kampanje podeljeno je više od milion letaka, brošura i novina, zalepljeno je oko 220.000 plakata, od kojih 58 odsto pripadaju koaliciji oko SNS.Cocić je rekao da su SNS i SPS organizovale besplatne lekarske predglede za građane, i od 77 evidentiranih, SNS je organizovala 80 odsto, a SPS 20 odsto.On je rekao da je, kada su u pitanju lekarski pregledi "moguće da je reč o zloupotrebi javnih resursa".On je rekao da su evidentirana i tri politička događaja u vaspitno-obrazovnim institucijama, što je protivzakonito i dodao da je Agencija inicirala kod Ministarstva prosvete pokretanje postupaka protiv jednog direktora škole i jedne institucije.Kod Ministarstva zdravlja Agencija je inicirala da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti lekara koji su pružali medicinske usluge u svrhu promocije političkih stranaka.Prema njegovim rečima, evidentirano je i oglašavanje političkih subjekata na 50 lokalnih i televizijskih stanica, 18 radio stanica i 20 štampanih medija, a sve atraktivnije za političke stranke postaje i oglašavanje na Internetu, jer su troškovi mali.

Do 23. aprila stranke da dostave izveštaje o troškovima kampanje

Politički subjekti koji su učestvovali u izbornoj kampanji imaju rok od mesec dana, od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave izveštaje o troškovima izborne kampanje, rečeno je danas u Agenciji.

Rok za dostavljanje izveštaja o troškovima kampanje za izbor narodnih poslanika je 23. april, odbornika u Skupštini grada Beograda je 22. april, odbornika u Sevojnu je 23. april, a u Pećincima i Boru je 16. april.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, politički subjekti koji su učestvovali u kampanji dužni su da Agenciji podnesu izveštaje o troškovima kampanja, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezulata izbora.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović rekao je na konferenciji za novinare da Agenciji treba oko tri meseca da uporedi podatke koje će dobiti, a to nisu podaci samo od stranaka, već i iz monitoringa koji je Agencija sprovela i pravnih lica koja su pružala usluge strankama tokom kampanje.

"Od njih čekamo odgovor kolike su te cene, u kom obimu i sve te podatke ukrštamo, a to je proces koji zahteva određeno vreme od najmanje tri meseca, od momenta dobijanja izveštaja o troškovima izborne kampanje", rekao je Joksimović.U Agenciji, kako je dodao, očekuju i da stranke u izveštajima o troškovima kampanje dostave koliko su novca uložile za reklamiranje putem Interneta.

Joksimović je podsetio i da je Agencija podnela više od 400 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, odnono 400 prekršajnih prijava protiv različitih funkcionera i političkih subjekata.

Kako je rekao, do sada postoji 51 presuda (45 osuđujućih, pet opomena i jedna oslobađajuća), na koju je Agencija za borbu protiv korupcije uložila žalbu.

"Za pravna lica do sada imamo šest miliona dinara prvostepenih odluka i milion dinara pravosnažnih sudskih odluka, što je ukupno sedam miliona dinara, a za fizička lica je nešto manje od dva miliona dinara prvostepenih i oko pola miliona pravosnažnih sudskih odluka", rekao je Joksimović.

On je dodao da to potencijalno čini više od devet miliona dinara, koje će biti naplaćene po navedenom osnovu, odnosno samo kad se govori o kontroli finansiranja političkih subjekata.

Sedam izrečenih kazni su, dodao je Joksimović, iznad zakonskog minimuma, 30 je na zakonskom minumumu, a osam je ispod zakonskog minimuma.

Iz Agencije podsećaju i da su, na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, politički subjekti dužni da do 15. aprila, Agenciji dostave Godišnji finansijski izveštaj za 2013. godinu, kao i izveštaj o prilozima i imovini, uz prethodno pribavljeno mišljenje ovlašćenog revizora licenciranog u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track