7.000 homoseksualnih brakova sklopljeno u Francuskoj za godinu dana
Foto: Ap

Istopolni brakovi

7.000 homoseksualnih brakova sklopljeno u Francuskoj za godinu dana

Planeta -
Francuski parlament je 23. aprila 2013. godine usvojio zakon koji dozvolja homoseksualcima da se venčaju i da usvajaju decu

PARIZ - Najmanje 7.000 homoseksualnih brakova sklopljeno je za godinu dana, kada je stupio na snagu zakon o istopolnim brakovima, prenosi danas francuska štampa.

Francuski parlament je 23. aprila 2013. godine usvojio zakon koji dozvolja homoseksualcima da se venčaju i da usvajaju decu.Od tada je sklopljeno više od 7.000 takvih brakova, odnosno četiri odsto više nego što se očekivalo u prvoj godini stupanja na snagu tog zakona, saopštio je Institut za statistiku (Insee).

Institut navodi da je prosecno doba za muškarce 50 godina, a za žene 43 i dodaje da je u Parizu najviše sklopljeno homoseksualnih brakova, tačno 1.332. Prvi homoseksualni razvod registrovan je u Tuluzu, naveo je Institut i dodao da Ministarstvo pravde ne poseduje tačne podatke o broju takvih razvoda, pošto nema statističke podatke o seksualnoj orijentaciji razvedenih ljudi. Homoseksualni brak je legalizovan u desetak država Evropske unije i 18 država u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track