800 evra obuka za vozača po novom?
Foto: SINA

Od 25. oktobra

800 evra obuka za vozača po novom?

Društvo -
Novi propisi predviđaju da kandidat uzme 40 časova teorije i prakse

BEOGRAD - U Srbiji od četvrtka, 25. oktobra, počinje obuka vozača po novom programu, a kandidati koji su počeli obuku po starim propisima moraće da je završe najkasnije u roku od tri meseca.

U slučaju da obuku ne završe do 25. januara kandidati će morati da je završe po novim propisima iz početka, što znači da će platiti troškove nove obuke i morati za nju da izdvoje vreme.

Za sada se ne zna cena nove obuke vozača, ali se pretpostavlja da će iznositi oko 800 evra.

Novi propisi predviđaju da kandidat uzme 40 časova teorije i prakse. Teorijska obuka kandidata, prema novom pravilniku, traje najmanje 30 časova predavanja i najmanje deset časova vežbi.

Planiran je i video nadzor na nastavi i na ispitu, kao i polaganje prve pomoći kao zasebnog ispita. Prema sadašnjim uslovima obuka traje minimalno mesec dana i košta od 150 do 300 evra.

Pravilnici o obuci vozača doneti su sa zakašnjenjem više od dve godine. Njima je propisano da kandidati koji do 25. oktobra završe obuku, a ne polože vozački ispit pohađaju još po tri časa praktične i teorijske obuke. Kandidati za vozača koji do 25. oktobra ne završe obuku započetu po starim pravilnicima imaju rok do 25. januara da to učine.

Uprava saobraćajne policije ranije je saopštila da će novi sistem obuke vozača uređen novim podzakonskim aktima doneti budućim vozačima više praktičnih i teorijskih znanja za samostalno i bezbedno učešće u saobraćaju nego što je to do sada bio slučaj. Prošle godine u Srbiji je u saobraćajnim nesrećama poginulo 728 ljudi, a godinu dana ranije 656.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track