AFERA 4. JULI: Samo na kursu iz budžeta oteli 1.000.000 evra!

Kurir je odradio svoje - držav o, kazni kriminalce

AFERA 4. JULI: Samo na kursu iz budžeta oteli 1.000.000 evra!

Društvo -
Već viđeni scenario: PMC je s podizvođačima ugovarao znatno niži kurs u odnosu na tržišni, čime je ovoj državnoj firmi naneta šteta od 119 miliona dinara, tvrde u izveštaju veštaci

BEOGRAD - Država privatniku malo više, a ovaj njoj malo manje.Državna firma PMC, koja je za 1,2 milijarde prekoračila cenu gradnje četiri objekta u naselju Stepa Stepanović, s podizvođačima je obavila kompenzaciju vrednu 814 miliona dinara, za koju ne postoje dokazi šta je dato, odnosno dobijeno, piše u izveštaju veštaka o gradnji 60.000 kvadrata na lokaciji nekadašnje kasarne „4. juli“.Veštaci su tako utvrdili da je PMC kupovao podizvođačima građevinski materijal za gradnju objekata, koji nisu mali veze s ugovorima. Podizvođači su to plaćali radovima na četiri objekta, za koja ih je unajmio PMC.Loše kompenzacije- Kompenzacija ovako nabavljenog građevinskog materijala između PMC i njegovih podizvođača je veća od 814 miliona dinara, što je krajnje netransparentan model poslovanja, ako se zna da PMC nije vodio magacinsku ili količinsku evidenciju primljenog materijala i da se nije vodilo materijalno-robno knjigovodstvo. Zbog toga nije moguće da se utvrdi šta se zapravo dešavalo s materijalom koji je kupio PMC i na kom gradilištu je ugrađen. Napominjemo da je PMC te komercijlane poslove realizovao bez ikakve zarade - navodi se u izveštaju veštaka.Kako je gradio PMC govore i nalazi veštaka o ugovorenom kursu dinara. Tako je PMC, kako tvrde veštaci, s nekim podizvođačima ugovarao znatno niži bazni kurs u odnosu na tržišni u momentu potpisivanja ugovora, što im je omogućilo da naplate od državne firme razliku u ceni na osnovu kursne razlike. Time je, kako se navodi u izveštaju, naneta šteta PMC od 119 miliona dinara.Minus od 10 milionaFirma PMC, sto odsto u vlasništvu državnog SDPR, umesto predviđenih 3,05 milijardi dinara, potrošila je 4,2 milijarde. Sumnja se da je za tu razliku oštećena država prilikom gradnje četiri objekta u okviru projekta državne stanogradnje u Stepi Stepanoviću.Direktor PMC bio je Dragoljub Cvetković, a Stevan Nikčević prvi čovek SDPR, firme koja je bila u nadležnosti Ministarstva odbrane, na čijem čelu je bio Dragan Šutanovac. Posao gradnje državnom PMC dodelila je Građevinska direkcija Srbije, a onda je ova firma angažovala više od 200 podizvođača.

Stevan Nikčević
Stevan Nikčević

Tuđ trošak knjižili kao svojVeštaci su otkrili i da je PMC u obračunu situacija s podizvođačima jedan deo troškova kupljenog građevinskog materijala arbitrarno prihvatao i knjižio kao sopstvene troškove i na taj način smanjivao obavezu podizvođačima za ustupljeni građevinski materijal. Procenjen trošak PMC po ovom osnovu je 435 miliona dinara.Nisu hteli da zaradeKoličinske popuste koje je ostvario u kupovini građevinskog materijala PMC je prepustio podizvođačima, što mu je nanelo štetu od 30 miliona dinara. Ako bi se procenjivala i potencijalna šteta od prepuštenih rabata za beton i armaturu, koji su plaćeni oko 467 miliona dinara, onda bi se ukupna šteta uvećala za još najmanje 23,5 miliona - izračunali su veštaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track