AFERA 4. JULI: Šuletova ekipa ojadila državu za milijardu!

Kako je nestao novac za izgradnju jeftinih stanova

AFERA 4. JULI: Šuletova ekipa ojadila državu za milijardu!

Politika -
Državna firma PMC sklapala katastrofalne ugovore s privatnim podizvođačima i na taj način budžet oštetila za milijardu dinara; PMC bio pod ingerencijom bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca

BEOGRAD - Državnim parama punili privatne džepove?Država je prilikom izgradnje četiri zgrade na lokaciji nekadašnje kasarne „Stepa Stepanović“ (bivši „4. juli“) u Beogradu oštećena za oko deset miliona evra, otkriva Kurir. Proizveli gubitakUmesto da ove zgrade koštaju 30 miliona evra, državna firma koja je rukovodila gradnjom treba da plati privatnim podizvođačima više od 40 miliona!Vlada Srbije je 2010. Građevinskoj direkciji Srbije (GDS), na čijem čelu je bio Dragan Grujić, poverila izgradnju 44 objekta u naselju Stepa Stepanović. Direkcija je 2011. za četiri zgrade sklopila ugovor vredan tri milijarde dinara ili oko 30 miliona evra sa „PMC inženjeringom“, koji je u vlasništvu državnog „SDPR Jugoimporta“. Direktor PMC je tada bio Dragoljub Cvetković, a SDPR Stevan Nikčević. Firma SDPR, koja se bavi trgovinom naoružanjem i vojnom opremom, u nadležnosti je Ministarstva odbrane (MO), koje je u vreme gradnje vodio Dragan Šutanovac.Čudni podizvođačiDržavni PMC je, međutim, angažovao podizvođače i, kako Kurir saznaje, prepustio im sopstvenu dobit, pa će, umesto znatnog profita, na kraju posla imati gubitak.- Samo na jednom objektu uposlili su 27 podizvođača, a najveći broj njih nije imao ozbiljne reference. Tako je jedna firma s jednim zaposlenim dobila najvredniji ugovor od 550 miliona dinara, dok je izvesna zanatska radnja, koja je u međuvremenu još i ugašena, radila poslove za 350 miliona dinara. Naš sagovornik kaže da je PMC sklapao ugovore s podizvođačima bez tendera, a ne postoje ni dokazi šta su podizvođači uradili i da li su nešto uradili!Nikola Vukanić, novi direktor PMC, kaže da je stupanjem na tu dužnost, a po nalogu rukovodstva kompanije SDPR, sprovedena analiza poslovanja firme u prethodnom periodu, posebno na projektu „Stepa Stepanović“:Istraga- Angažovan je tim stručnih veštaka i rezultati njihovog rada uskoro će biti dostavljeni rukovodstvu kompanije SDPR na dalje postupanje - kaže on. Inače, naselje Stepa Stepanović, bio je deo programa jeftine stanogradnje.

Ništa ne znam o nepravilnostimaDirekcija za imovinu je napravila ugovor sa GDS, po kome je Ministarstvu odbrane pripalo pravo na 21 odsto izgrađene površine plus nadoknada za građevinsko zemljište u visini kvadrata koji su postojali ranije, a za koje je Ministarstvo nekad platilo nadoknadu. To je jedino u čemu je Ministarstvo učestvovalo i to je gotovo duplo više kvadrata u odnosu na bilo koji dogovor ranije. S daljim tokom izgradnje, tenderima, biranjem izvođača, Ministarstvo nije imalo nikakve veze. Ne znam ništa o eventualnim nepravilnostima - izjavio je za Kurir Dragan Šutanovac, koji je u to vreme bio ministar odbrane.On navodi da je SDPR javno preduzeće, da upravni i nadzorni odbor postavlja Vlada, koja i usvaja izveštaj o radu.Cvetković i Grujić bez komentaraBivši direktor PMC Dragoljub Cvetković sada je savetnik direktora SDPR, a Dragan Grujić, bivši direktor GDS, savetuje aktuelnog direktora. Od Cvetkovića juče nismo uspeli da dobijemo komentar jer je, kako nam je rečeno, na godišnjem odmoru u inostranstvu do početka avgusta. Komentar nije imalo ni sadašnje rukovodstvo PMC i GDS.Matematički nemogućeBivši direktor SDPR Stevan Nikčević sada je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. On tvrdi da je netačno da je preko PMC pronevereno 10 miliona evra.- To je potpuna besmislica. Netačno. Nemoguće matematički. Nemam komentar na to pitanje - kazao je za Kurir Nikčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track