Afera Agrobanka 2: Hapšenja u Srpskoj banci?!

Afera Agrobanka 2: Hapšenja u Srpskoj banci?!

Društvo -
Policija ispituje poslovanje ove finansijske institucije, a sumnja se da je ministar iz Cvetkovićeve vlade telefonom naređivao odobravanje kredita određenim klijentima

BEOGRAD - Došla na red!Pripadnici MUP nedeljama se bave slučajem Srpske banke jer postoje sumnje da je odobravala kredite po sličnom principu kao Agrobanka, saznaje Kurir. Srpska banka je 98 odsto u vlasništvu države, što znači da je Vlada Srbije preko svojih predstavnika imala ogroman uticaj na njeno poslovanje.Predložena hapšenja- Postoje sumnje da je čak ministar iz vlade Mirka Cvetkovića telefonom naređivao da se odobre krediti određenim klijentima! Istražuje se i način odobravanja kredita, jer se sumnja da su zajmovi odobravani po istom principu kao u Agrobanci, bez odgovarajućeg obezbeđenja i valjanih biznis planova - kaže sagovornik Kurira upoznat s istragom.Naš sagovornik ističe da već postoje prvi predlozi za hapšenje osumnjičenih u ovom slučaju.Podsetimo, krajem prošle godine u Agrobanci je uvedena prinudna uprava i otkriven je manjak od 300 miliona evra, a država je, kao vlasnik oko 20 odsto akcija, nekoliko meseci kasnije iz budžeta morala da obezbedi 100 miliona evra za Novu Agrobanku. Manjak je najvećim delom napravljen tako što su krediti preko veze davani firmama koje nisu mogle da daju adekvatne hipoteke, ili su bile pred stečajem, ili su nameravale da ulažu u sumnjive poslove.U Srpskoj banci kažu da nema povoda da policija istražuje njihovo poslovanje. Na pitanje da li demantuju da su pod istragom, u ovoj državnoj banci ističu da ništa nije objavljeno, stoga nemaju šta ni da demantuju.- Nije bilo policijske kontrole banke i nema povoda za to jer već treću godinu ostvarujemo dobit i nemamo problema u poslovanju - odgovaraju u ovoj banci i podsećaju da su 90 odsto kredita odobrili privredi.Ništa preko telefonaI Biljana Janjić, predsednik Upravnog odbora Srpske banke, kaže za Kurir da nema informacija da policija ispituje poslovanje Srpske banke. Na pitanje da li je sve čisto u poslovanju ove finansijske institucije, ona odgovara da to ne može da kaže preko telefona, već je zatražila da pitanja pošaljemo pismeno i da se vidimo.

Osumnjičen i ministar iz vlade Mirka Cvetkovića
Osumnjičen i ministar iz vlade Mirka Cvetkovića

Ivan Maričić
Ivan Maričić

Predsednik banke bio državni blagajnikPredsednik Izvršnog odbora Srpske banke, odnosno direktor je Ivan Maričić. On je na ovo mesto došao septembra 2009. godine, a do tada je bio direktor Uprave za trezor, koja posluje u okviru Ministarstva finansija i preko koje idu sva državna plaćanja. Prvi državni blagajnik postao je juna 2007. Član izvršnog odbora banke je Sonja Zigova Kovačević, koja je radila u Ministarstvu finansija, a bila je i pomoćnik direktora Trezora.

Vučić: Uskoro rezultati borbe protiv korupcijePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić juče je izjavio da se u procesu borbe protiv korupcije vodi mnogo predistražnih i istražnih radnji, i da će javnost uskoro biti obaveštena o rezultatima tog rada.Vučić je novinarima rekao da ne želi da određuje rokove za završetak postupaka i izrazio uverenje da će se na udaru zakona naći i najčešće pominjane sporne privatizacije, ali i one koje su manje poznate javnosti.

Sastav Upravnog odbora- Biljana Janjić predsednik (brokerska kuća „Mediolanum“)- Vidosava Džagić potpredsednikPrivredne komore Srbije- Zoran Bogetić profesor Ekonomskog fakulteta- Tanja Vasiljević- Branka Sredojević

Poslovanje- 2008. +7 miliona* - 2009. -280 miliona- 2010. +1,4 miliona- 2011. +262 miliona*iznosi u dinarima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track