AFERA BULEVAR: Saslušani Bijelić i Blagojević, Tužilaštvo pokrenulo istragu!
Foto: Printskrin Tanjug

Oštetili budžet Beograda za 642 miliona dinara

AFERA BULEVAR: Saslušani Bijelić i Blagojević, Tužilaštvo pokrenulo istragu!

Crna Hronika -
Više javno tužilaštvo u Beogradu će predložiti određivanje pritvora sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu

BEOGRAD - Saslušanje Aleksandra Bijelića, bivšeg gradskog menadžera i funkcionera DS, i Marka Blagojevića, bivšeg direktora Agencije za investicije i stanovanje, kao i još nekolicine osumnjičenih, završeno je i Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage.

Istragom su obuhvaćeni osim Aleksandra Bjelića i Radovana Drče, Slavka Božića, Nada Ćuvić, Mileta Zekić, Marko Blagojević, Danka Šotra, Slobodan Stević i Elizabeta Troha, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja kojim su oštetili budžet grada Beograda za iznos od 642.333.852,56 dinara.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će predložiti određivanje pritvora sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu.

U predistražnom postupku utvrđeno je da su u vremenskom periodu od 16.09.2009. do 22.12.2009. godine Marko Blagojević u svojstvu direktora Agencije za investicije i stanovanje Gradske uprave grada Beograda, kao službeno lice iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja predviđenog članom 10 Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi Grada Beograda-Agencije za investicije, Branka Šotra u svojstvu predsednika Komisije za javnu nabavku radova na rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra, Slobodan Stević i Elizabeta Troha u svojstvu članova Komisije za javnu nabavku na rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra kao službena lica iskoristili svoja službena ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti osnivačima Privrednog društva „Balkan gradnja“ omogućili pribavljanje imovinske koristi koja prelazi iznos od 1.500.000.00 dinara, dok su umišljajno podstrekivani od strane Aleksandra Bjelića gradskog menadžera Gradske uprave grada Beograda, Radovana Drče pomoćnika direktora Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda, Slavka Božića i Nade Ćubić osnivača Privrednog društva „Balkan gradnja“, kao i zbog umišljajnog pomaganja Mileta Zekića ovlašćenog lica direktor Privrednog društva „Balkan gradnja“, čime su po oceni Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Marko Blagojević, Danka Šotra, Slobodan Stević i Elizabeta Troha izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 stav 3 Krivičnog zakonika a Aleksandar Bjelić, Radovan Drča, Slavko Božić i Nada Ćubić izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju dok je Mileta Zekić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Na početku saslušanja advokat Nebojša Perović koji zastupa direktora preduzeća "Balkan gradnja" Milana Zekića rekao je da je saslušanje, koje se odvija pred Višim tužilaštvom u Beogradu, počelo u 10 sati i da trebalo da bude saslušano osam osoba. Po završetku saslušanja, tužilaštvo će doneti odluku da li će i protiv koga pokrenuti istragu i tražiti određivanje pritvora, o čemu će odlučiti sudija za prethodni postupak.

Podsetimo, Aleksandru Bijeliću, bivšem gradskom menadžeru, desnoj ruci Dragana Đilasa, Marku Blagojeviću, bivšem direktoru Agencije za investicije i stanovanje, kao i još sedmorici osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u aferi „Bulevar“ određen je policijski pritvor do 48 sati.

Policija sumnja da je Aleksandar Bijelić u dogovoru sa Slavkom Božićem i Nadom Ćubić, suvlasnicima „Balkan gradnje“, naložio Marku Blagojeviću i Radovanu Drči da sprovedu postupak javne nabavke za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra. Oni su nakon toga podstrekivali komisiju da taj posao dodeli „Balkan gradnji“.

- Formirali su komisiju za rekonstrukciju, koju su činili Danka Šotra, Sloboda Stević i Elizabeta Troha. Bijelić, Blagojević i Drča su potom članove komisije podstrekivali da posao dodele „Balkan gradnji“, a ne najpovoljnijem ponuđaču, firmi „Svitelski“, što su oni i učinili iako je ponuda „Balkan gradnje“ bila skuplja za čak šest miliona evra! - navodi sagovornik Kurira iz policije.

Tužilaštvo sumnja da su osumnjičeni zloupotrebom službenog položaja prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra oštetili budžet Beograda za 642.333.852,56 dinara, a osnivačima „Balkan gradnje“, firme koja je dobila pomenuti posao, pribavili imovinsku korist od oko 130 miliona dinara. Vrednost posla bila je oko 11 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track