AFERA C MARKET: Mišković uzeo akcionarima 150 miliona evra!

Nova istraga protiv tajkuna

AFERA C MARKET: Mišković uzeo akcionarima 150 miliona evra!

Društvo -
Vlasnik „Delte“ pod kapom patriotizma i zaštite domaće privrede kupio „C market“ ispod cene - za 29 miliona evra - pa ga potom prodao za skoro milijardu evra

BEOGRAD - Briljantan um!Miroslav Mišković, pritvoreni vlasnik „Delta holdinga“, uskoro bi trebalo da bude saslušan u vezi s privatizacijom „C marketa“, koji je platio 145 miliona evra jeftinije! Mali akcionari tvrde da je ovo preduzeće vredelo 180 miliona evra, a da je prodato za 45 miliona, odnosno 29 miliona evra prema nekim svedočenjima.Bivši mali vlasnici „C marketa“ od početka su tvrdili da su im akcije 2001. godine procenjene na 133.000 dinara, a otkupljene su po 25.800.- Naše akcije su vredele 180 miliona evra, a Mišković ih je kupio za 45 miliona. Ministarstvo privrede nam je marta 2002. potvrdilo da akcije vrede više od 1.200 evra, tako da nadležni treba da odgovore zašto su dozvolili da ih neko kupi po ceni od 300 evra - kaže za Kurir Dragomir Perišić, bivši mali akcionar.Možda najveća Miškovićeva prevara je to što je patriotizam i zaštitu domaće privrede iskoristio da bi preuzeo „C market“, a prodao ga je (u sastavu „Delta maksija“) sedam godina kasnije „Delezu“ za 900 miliona evra. Mišković im je, kako tvrde mali akcionari, na sastanku u avgustu 2005. u „Delti“ rekao „da je preko predsednika Vlade Vojislava Koštunice uspeo da izdejstvuje preuzimanje većinskog paketa akcija ‘C marketa’ i da je održan sastanak između Koštunice, Miškovića, Slobodana Radulovića i Milana Beka, na kojem je dogovoren način preuzimanja ove firme.Mali akcionari, takođe, tvrde da su pitanje preuzimanja „C marketa“ Mišković i Koštunica proglasili nacionalnim interesom i zato su u Memorandumu napisali: „U interesu razvoja nacionalne privrede i efikasnog poslovanja nacionalnog tržišta...,stranke su postigle sledeći Memorandum o razumevanju. - Da „Primer C“ preuzme akcije po ceni koju im je obećala „Delta“ da potom „Delta“ i „Laderna“ Milana Beka kupe „Primer C“, u odnosu 40 prema 60 odsto. Nakon dve godine „Laderna“ će svoje akcije prodati „Delti“. Posle diskvalifikacije „Ašmora“ „Primer C“, firma Primer C kupuje 74,5 odsto deonica „C marketa“ - kaže sagovornik Kurira.

Radulović: Jočić mi preneo nalogSlobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“( u bekstvu je od otvaranja afere „stečajna mafija“) je u pismu naveo da se iz dokumenata jasno vidi kako je Mišković pomoć države zaradio najpre 150 miliona evra, a nešto malo kasnije i više od 300 miliona!U pismu Savetu za borbu protiv korupcije naveo je da je dogovor o prodaji preduzeća sklopljen po nalogu premijera Koštunice, a „nalog“ mu je preneo ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track