Afera Kontrola letenja: Gde je nestalo 7,5 miliona evra?

Bahati direktor Agencije za kontrolu letenja

Afera Kontrola letenja: Gde je nestalo 7,5 miliona evra?

Društvo -
Ja ću sve stopirati! Znaš li ti ko sam ja?! Ovako se Nikola Stankov obraća kontrolorima koji proveravaju kako je nastao milionski manjak u naplati preleta iznad Srbije

BEOGRAD - Polaganje računa.Nikola Stankov, direktor Agencije za kontrolu letenja (AKL), preti državnim revizorima i ne dozvoljava im da kontrolišu rad te agencije, saznaje Kurir. Revizori, između ostalog, kontrolišu kako je nastao manjak od 7,5 miliona evra u naplati preleta iznad Srbije u periodu od 2007. do maja 2010, o čemu je Kurir već pisao.Najplaćeniji direktor u državnom sektoru, sa zaradom od 858.286,49 dinara, ne samo što revizorima (imena poznata redakciji) ne daje na uvid dokumentaciju koju su tražili, već ih napada i preti im. Epilog je da se u kontrolu od nedavno uključila i poreska inspekcija.- Stankov je pre dve nedelje napao i sat i po pretio revizorkama, koje od marta kontrolišu rad agencije. Povikao je revizorki: „Kako ti meni možeš da postavljaš pitanja i da tražiš dokumentaciju, znaš li ti ko sam ja, ja ću to sve stopirati!“ Ona je to prijavila šefu Radoslavu Sretenoviću, koji je obavestio Stankova da će, ukoliko se takvo ponašanje nastavi, sve podići na viši nivo - kaže izvor Kurira i dodaje da u AKL bojkotuju rad revizora tako što tvrde da im je već dostavljena dokumentacija dovoljna.Podsetimo, u Agenciji za kontrolu letenja su manjak od 7,5 miliona evra pripisali Jurokontrolu (Evropska agencija za kontrolu letenja), koji je, kako su tvrdili, deo nadoknade za prelete, umesto na račun AKL, uplatio Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo.Osim što su nam potvrdili da državni revizori kontrolišu rad, u Državnoj revizorskoj instituciji nisu mogli ništa da kažu o postupku revizije, jer to, kako su na glasili, ne dozvoljava Zakon o DRI. U informativnoj službi AKL rečeno nam je da dok se revizija ne okonča ne mogu da daju izjave.

Direktorat: Ne dugujemo pareNebojša Starčević, generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV), kaže da je „u aprilu 2010. konstatovano da je omaškom Jurokontrola došlo do pogrešnog obračuna rutnih naknada“.- DCV je u toku 2009. i dela 2010. uplaćivano više sredstava nego što je trebalo. Greška je ispravljena u maju 2010. a kroz korekcije obračuna Jurokontrola zvanično i zatvorena, tako da su poslovne godine 2009, 2010, 2011. i 2012. u potpunosti uredne i ne postoji bilo kakvo otvoreno sporno potraživanje, niti dugovanje bilo koje strane - kaže Starčević.

Ministarstvo: Nemamo pojmaNa pitanje Kurira da li su dobili obaveštenje da je KL oštećena za 7,5 miliona evra, u Ministarstvu saobraćaja nam je rečeno da nisu primili takav dopis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track