AFERA SRPSKI VOTERGEJT: Pokrenuta istraga o prisluškivanju Vučića!

Po hitnom postupku

AFERA SRPSKI VOTERGEJT: Pokrenuta istraga o prisluškivanju Vučića!

Politika -
Praćenje državnog vrha detaljno češlja Republičko javno tužilaštvo, a taj predmet je zaveden pod oznakom službena tajna

BEOGRAD - Sve na videlo.Republičko tužilaštvo je po hitnom postupku pokrenulo istragu o aferi „srpski Votergejt“, saznaje Kurir. Prema našim informacijama, narednih dana ispitaće se ko je naredio pribavljanje telefonskih listinga i prisluškivanje vicepremijera i ministra odbrane Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i čelnika Skupštine Sr­bi­je Nebojšu Stefanovića.U tužilaštvu za Kurir kažu da o ovom slučaju ne mogu da iznose informacije.- To je službena tajna - kratko nam je rekao njegov portparol Tomo Zorić.Premijer Ivica Dačić ob­jasnio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije.- Prema mojim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila je listinge ne znajući da je reč o telefonu Aleksandra Vučića. U svakom slučaju, to je nedopustivo i zbog toga su potrebne promene u MUP. Uskoro će biti raspisan konkurs za direktora policije i svi oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama - rekao je Dačić.LDP je juče zatražio hitno održavanje vanredne sednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Reagovanja na praćenje vrha države

Vojislav Koštunica lider DSS

Afera s prisluškivanjem najviših državnih funkcionera dovela je borbu protiv korupcije do kritične tačke. Moraju se utvrditi okolnosti u kojima je došlo do tog prisluškivanja i država mora zaštititi svoj pravni poredak.

Rodoljub Šabić poverenik za informacije

Ovo na najdrastičniji način pokazuje koliko su ozbiljni i relevantni bili rezultati kontrole i njihovi nalazi, izneti pre tri meseca, o masovnom nezakonitom zadiranju u privatnost komunikacija - i do milion godišnje.

Saša Janković zaštitnik građana

Nadam se da će ovo biti okidač da se krene s primenom mera koje smo predložili poverenik Rodoljub Šabić i ja, i da se spreči da ne samo predsednik i potpredsednik Vlade nego i bilo koji drugi građanin nezakonito bude predmet prisluškivanja.

Veljović: Niko neće osujetiti češljanje 24 privatizacije!

Direktor policije Milorad Veljović kad je izdat nalog za prisluškivanje nije bio na poslu zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. On za Kurir kaže da je prekinuo bolovanje kad je čuo za skandal i da će u ponedeljak raditi.- Formiraću poseban tim za detaljnu istragu. Budite sigurni da će oni koji su to organizovali odgovarati. Ne bih da ovo bude još jedan u nizu udaraca na radne grupe koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, a pre svega u vezi sa 24 privatizacije, kako bi se rasformirale, a njihov rad obesmislio - rekao je Veljović.

Drašković: Prvo prisluškuju, pa kreću na glavu

Lider SPO Vuk Drašković rekao je za Kurir da je uhođenje šefa države i ministra odbrane nedopustivo.- Iz tragičnog ličnog iskustva znam da prvo tajno uhode, a onda tajno kreću na glavu mete. Oni su i danas država u državi, iznad države. Komplot velikih pljačkaša, podzemlja i mnogih filijala tajne službe iz devedesetih. Mnogo su se osilili. Čujte šta kažu: tajno su uhodili šefa države i ministra vojnog jer nisu znali da su to oni! - ukazao je Drašković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track