AFERA TAŠMAJDAN: Uvezli lošiji kamen iz Hrvatske i platili 500.000 evra!
Foto: Nebojša Mandić

Rasipanje narodnih para

AFERA TAŠMAJDAN: Uvezli lošiji kamen iz Hrvatske i platili 500.000 evra!

Beograd -
Za rekonstrukciju Tašmajdana čelnici Grada uvoze kamen sa Brača, a odbili su ponudu za kvalitetniji i 191.000 evra jeftiniji granit iz Srbije

BEOGRAD - Bojkotuju srpski, uvoze hrvatski!Beogradske vlasti s gradonačelnikom Draganom Đilasom na čelu za rekonstrukciju stadiona Tašmajdan u Beogradu uvoze brački kamen i plaćaju Hrvatima čak 496.000 hiljada evra! S druge stane, odbili su ponudu bukovičkog granita, jeftinijeg za 191.000, odnosno koji košta 305.000 evra.Šteta pola miliona evraI to nije sve. Za transport do Beograda potrebno je preći samo 80 kilometara, što nije slučaj s dalekim Bračom, odakle se transport debelo plaća.Iako je domaći, bukovički granit najbolji među građevinskim materijalima, beogradske vlasti odbile su domaće ponude „Granit Bukovika“, „Granit lajn“ i „Zlatibor kamena“.Pored toga što je bukovički kamen jeftiniji, građevinski stručnjaci tvrde da je neuporedivo kvalitetniji i da je odbijanjem domaćih ponuda srpska industrija granita, samo na ovom poslu, ostala bez pola miliona evra.Ponuda bez odgovoraZoran Đajić, direktor Udruženja „Kamen Srbije“, ipak smatra da u Srbiji nema adekvatnog kamena za izgradnju stadiona, dok direktor „Granit Bukovika“ Slobodan Lalović kaže da bukovički granit nema konkurenciju.- Đajićeva tvrdnja da za rekonstrukciju tašmajdanskog stadiona nema odgovarajućeg kamena u Srbiji je bezobrazna laž, pošto je bukovički granit mnogo kvalitetniji od bračkog krečnjaka. Takođe je netačno da je naša firma odustala od ovog posla, kao što pojedinci tvrde. To nije tačno, jer je firma „Granit lajn“ iz Aranđelovca, s kojom „Granit Bukovik“ sarađuje, vrlo precizno ponudila uslove i dostavila ih u dogovorenom vremenskom roku. Međutim, ona je ostala nerazmatrana i bez odgovora - kaže Lalović.Do zaključenja broja nismo dobili odgovore od Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda, koja je naručilac ovog posla.Kad smo pokušali da stupimo u kontakt s firmom sa Brača i proverimo da li je ugovor definitivno potpisan, nezvanično smo saznali da je prva tura isporučena. A onda nam je iz firme „Kavadur“ potvrđeno da se Beograd odlučio za njihov kamen.- Da. Potpisali smo ugovor, o ostalom ne bismo da pričamo, jer ne znamo kuda to može da vodi - rekli su nam u „Kavaduru“.

Brački granit stiže na Taš
Brački granit stiže na Taš

Dragan Đilas
Dragan Đilas

Doživotna garancija za naš kamenDa brački kamen nije prilagođen našem podneblju i oštrijoj klimi, pokazuje to što bi hrvatski kamen morao da se premazuje zaštitnim sredstvima radi njegove postojanosti.- Ovo premazivanje dovodi do ogromnih dodatnih troškova, a ukazuje i na to da brački kamen ima garanciju od 10 godina, dok bukovički granit ima doživotnu garanciju bez ikakvih troškova premazivanja - kaže direktor „Granit Bukovika“ Slobodan Lalović i dodaje da je žalosno to što se nastavlja tradicija uvoza stranog građevinskog materijala duplo skupljih od domaćih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track