AFERA VETERINARSKI ZAVOD: Istražuju se i Čeda Jovanović, Cvetković i Bubalo?

Koga će Đurić povući za sobom

AFERA VETERINARSKI ZAVOD: Istražuju se i Čeda Jovanović, Cvetković i Bubalo?

Društvo -
Ispitivanje Dragana Đurića obuhvata i kupovinu VZZ, što bi moglo da dovede do bivših državnih funkcionera koji su učestvovali u privatizaciji

BEOGRAD - Tek je počelo.Nadležni organi verovatno će se baviti i ulogom političara u privatizaciji Veterinarskog zavoda Zemun, koji je kupio uhapšeni vlasnik „Zekstre“ Dragan Đurić, saznaje Kurir.Naime, kako tvrdi dobro obavešteni izvor našeg lista, istragom je obuhvaćeno ne samo ispumpavanje 207 miliona dinara iz ove firme nego i sam proces privatizacije.Saučesnik iz vlasti- To znači da bi pod lupom nadležnih mogao da se nađe i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je bio predsednik tenderske komisije, ali i Mirko Cvetković, koji je bio na čelu Agencije za privatizaciju, i Predrag Bubalo, koji je tada obavljao funkciju ministra za privredu i privatizaciju.- Sada na red dolazi uloga političara u tom predmetu. Bez njiove pomoći Đurić ne bi kupio VZZ - kaže naš izvor.U razgovoru za Kurir premijer i ministar policije Ivica Dačić praktično je potvrdio naša saznanja.Na pitanje da li će u slučaju Veterinarski zavod biti ispitan i Čedomir Jovanović, Dačić je rekao:- Biće ispitani svi detalji i okolnosti u vezi s pomenutim slučajem.Podsetimo, nekad vodeću fabriku stočne hrane kupio je konzorcijum „Zekstra-Bankom“ za 9,1 milion evra, iako u prvom pokušaju prodaje nije ispunjavao uslove za to. U ponovljenom tenderu Agencija za privatizaciju, na čijem čelu je bio Mirko Cvetković, promenila je uslove kupovine, pa nije traženo da onaj ko kupuje VZZ mora da ispunjava sve kvalifikacije, već da „bar jedan član konzorcijuma mora da se bavi, najmanje godinu dana, proizvodnjom hrane i trgovinom hranom za životinje“. Kako se „Zekstra“ nije time bavila, prema rečima Milana Pešuta, direktora „Bankoma“, njega je 2003. godine pozvao Zvonimir Nikezić, tadašnji direktor „CES Mekona“, i ponudio mu da on sa „Zekstrom“ uđe u konzorcijum i tako mu preko svoje firme, koja se bavila trgovinom, da legitimitet. Pešut je rekao da je dogovoreno da kupoprodajnu cenu u potpunosti plati „Zekstra“ i da je on unapred pripremljene ugovore samo formalno potpisao. Pritisci i promene uslovaČedomir Jovanović je tada bio na čelu tenderske komisije, a o njegovoj umešanosti u ovu privatizaciju govorila je i pokojna Verica Barać, nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije. Prema rečima našeg izvora, Jovanović je više puta obavešten o nepravilnostima u ovoj privatizaciji. Rešenje o prodaji VZZ potpisao je Predrag Bubalo. Inače, Bubalo je u pritvoru upravo zbog uloge koju je, kao ministar privrede, odigrao u slučaju privatizacije "Luke Beograd", jer nije obavestio Vladu o nepravilnostima tokom prodaje ove firme, čime je već napravljen presedan da za privatizacije bude optužen i političar.

Cvetković: Zaustavio sam privatizacijuMirko Cvetković za Kurir kaže da je 2003, na ponovljenom konkursu za privatizaciju VZZ, tenderska komisija, na predlog finansijskog savetnika, proglasila najpovoljnijeg od dva ponuđača i sa njim je trebalo da se potpiše ugovor i privatizacija okonča.- Drugoplasirani ponuđač se žalio na zakonitost postupka, pa sam u dogovoru sa tadašnjim ministrom Vlahovićem odlučio da ne potpišem kupoprodajni ugovor dok se navodi podnosioca žalbe ne preispitaju. Takvom odlukom zapravo sam obustavio privatizaciju i onemogućio prodaju preduzeća dok se ne donese upravni akt o tome da li je postupak bio zakonit ili ne.

LDP: Jovanović je nedužan!Kako nam je rečeno u LDP, odluku o privatizaciji VZZ donela je Agencija za privatizaciju u januaru 2005. godine, a rešenje o prodaji je potpisao tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo u februaru 2005.- Sve to se dešavalo godinu dana pošto je Jovanović prestao da bude bilo kakav funkcioner vlasti. Čedomir Jovanović je u decembru 2003. godine kao potpredsednik Vlade bio predsednik tenderske komisije jer je to bila njegova obaveza. Dva ponuđača su dostavila svoje ponude za kupovinu, a tenderska komisija je imala zakonsku obavezu da prihvati bolje rangiranu ponudu. Pošto je saopštena odluka, slabije rangirani ponuđač je istakao prigovor o kojem tenderska komisija nije mogla da se izjasni jer je prevazilazio njena ovlašćenja. Upravo zbog te činjenice tenderska komisija je uputila zahtev Agenciji za privatizaciju da se odloži potpisivanje ugovora i da se sud izjasni o prigovoru. Postupak je nastavljen na sudu i sve što se dalje dešavalo u vezi sa prodajom VZZ nema apsolutno nikakve veze s Jovanovićem - kažu u ovoj stranci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track