AFERA ZAGREBAČKA BANKA: Cvetković zna gde su dve milijarde evra
Foto: Marina Lopičić

Kurir istražuje: Ko je i kako odobrio pljačku srpskih para

AFERA ZAGREBAČKA BANKA: Cvetković zna gde su dve milijarde evra

Politika -
Dokazi o vlasništvu Srbije u Zagrebačkoj banci postoje u Vladi, ali i u Savetu za borbu protiv korupcije, tvrdi hrvatski novinar

BEOGRAD - Zastupali smo interese naše države.Republičko javno pravobranilaštvo (RJP) u odgovoru redakciji Kurira, a povodom tvrdnji ministra Velimira Ilića da se u ime države odreklo dve milijarde evra udela u Zagrebačkoj banci, tvrdi da je ministar dokumente pogrešno protumačio.- Reč je o postupanju Pravobranilaštva u sporu Paško Kačinari iz Zagreba protiv Srbije. To je spor koji je pred Građanskim sudom u Zagrebu pokrenuo Kačinari tvrdeći da je pronašao akcije Srbije u Zagrebačkoj banci i tražeći isplatu deset odsto vrednosti, koja mu pripada kao nalazaču. Osnov zahteva je tvrdnja da je Srbija pravni naslednik Jugobanke a. d. u stečaju, a koja je imala akcije u Zagrebačkoj banci - navodi se u odgovoru i dodaje:- RJP je u odgovoru na tužbu osporio tužbeni zahtev ističući činjenicu da Srbija nije pravni sledbenik Jugobanke. Pravobranilaštvo je dobilo i u celini iznelo izjašnjenje Agencije za osiguranje depozita kao stečajnog upravnika Jugobanke i Zagrebačke banke da ne postoji pravni odnos između dve banke po osnovu sticanja prava na akcije Zagrebačke banke. Ovaj postupak je i dalje u toku - zaključuju u odgovoru i dodaju da su postupili u najboljem interesu za državu.Potvrde o pljački Međutim, novinar Domagoj Margetić, koji se bavio aferom „Zagrebačka banka“, kaže za Kurir da je pre dve godine dokumenta o tome dao Iliću.- Papire sam odneo i Verici Barać, koja je bila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije - 2.000 strana u kojima se navode tajni računi i dokumenta koja potvrđuju udeo Jugobanke u Zagrebačkoj banci i neviđenu pljačku. Obavestila me je dokumentacija predata premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru finansija Mlađanu Dinkiću - kaže Margetić i dodaje: Pažljivo sa Zagrebom- Među tim paprima su i dokumenta koja sam dobio od Borke Vučić, a koja je imala dokaze o tome ko su poverioci tajnih računa i kako je neko oteo 2,2 milijarde evra, koliko su tada akcije vredele. Tusu i ugovori koji potvrđuju da je Jugobanka bila suvlasnik Zagrebačke banke - tvrdi Margetić i dodaje da mu je Baraćeva ispričala da je o toj aferi razgovarala s Borisom Tadićem, ali da joj je on odgovorio: „Ne možemo se u ovom trenutku time baviti da ne bismo kvarili odnose sa Zagrebom“. Komentar od Dinkića, Cvetkovića i Saveta za borbu protiv korupcije juče nismo uspeli da dobijemo.

 Prvi istraživao aferu „Zagrebačka banka“... Hrvatski novinar Domagoj Margetić
Prvi istraživao aferu „Zagrebačka banka“... Hrvatski novinar Domagoj Margetić

Nismo doneli rešenjePravobranilaštvo ističe da je netačno da su doneli rešenje da se Srbija odriče akcija u Zagrebačkoj banci jer za to nisu ovlašćeni. Ono je navelo da se "o pravu vlasništva nad akcijama može se raspravljati samo u sporu između relevantnih subjekata, Zagrebačke banke i Jugobanke u stečaju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track