AFERA ŽITO: Privedeni na saslušanju u tužilaštvu!

Pljačka robnih rezervi

AFERA ŽITO: Privedeni na saslušanju u tužilaštvu!

Crna Hronika -
Po odobrenju Tužilaštva, svim privdenim je određeno zadržavanje od 48 sati i oni će biti saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u svojstvu osumnjičenih

BEOGRAD - Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je u Tužilaštvo za organizovani kriminal policija privela pet osoba povodom sumnji za malverzacije sa skladištenjem žita i da će oni danas biti saslušani u svojstvu osimnjičenih.

Radisavljević je rekao da je policija privela načelnika odeljenja u Centru za prehrambene proizvode Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sada Mihaila Uvačeka, šefa odseka u odeljenju centra Republičke direkcije za robne rezerve u Novom Sadu Jelenu Drobnjak, sudskog veštaka Stašu Savkovića, kao i zaposlene u preduzeću "Jugoinspekt" iz Novog SadaSinišu Kozlinu i Angelinu Strilić.

"Protiv njih, kao i protiv dva lica koja nisu pronađena na poznatim adresama stanovanja, policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su u periodu od 2005. do 2012. godine omogućili prisvajanje merkantilne pšenice u količini od 11.000 tona i kukuruza od 10.500 tona uskladištenih u dva privatna preduzeća u Somboru", naglasio je Radisavljević.

On je dodao da je prema navodima u prijavi prisvajanjem robe na skladištenju pribavljena protivpravna imovinska korist od preko pet miliona evra, a za isti iznos je oštećena i Republička direkcija za robne rezerve.

Po odobrenju Tužilaštva, kako kaže, svim licima je određeno zadržavanje od 48 sati i oni će danas biti saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u svojstvu osumnjičenih.

Ljajić: Hapšenja su samo početak procesa

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su današnja hapšenja povodom malverzacija sa žitom i pšenicom iz robnih rezervi samo početak procesa i da država neće dozvoliti pljačku svoje imovine.

"To je pokazatelj da se krađa ne isplati, naročito se ne isplati onima koji su davali u zakup skladištene prostore, za to dobijali značajna finansijska sredstva i uz to trgovali robom koju su dobijali od robnih rezervi", kazao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije. On je podsetio da su podnete krivične prijave protiv 14 skladištara koji su napravili veliki manjak robe, pa je 80.000 tona pšenice i kukuruza iz robnih rezrvi praktično nestalo.

"Očekujemo da se dobije konačan sudski epilog ne samo za ovaj slučaj već i za sve naredne slučajeve koji će uslediti ako se utvrdi odgovornost", kazao je Ljajić. Ministar je naveo da će novi zakon o robni rezervama o kojem se danas raspravlja u paralamentu omogućiti bolji nadzor i kontrolu nad robnim rezervama.

"U sadašnjem zakonu uopšte nije bilo odredbe o kontroli i nadzoru Direkcije za robne rezerve, to je prosto neverovatno ali istinito", kazao je Ljajić i dodao da će sada nadzor nad robnim rezervama sprovoditi četiri ministarstva - energetike, poljoprivrede, finansija i trgovine.

Ljajić je ocenio da je još jedan od načina da se spreče malverzacije da Direkcija za robne rezerve uveća svoj skladišni prostor pošto trenutno u vlašništvu ima svega 17.500 kvadratnih metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track