AFP: Nužne bolne reforme u Srbiji, opterećenoj dugovima
Foto: Tanjug Printscreen

Reagovanje

AFP: Nužne bolne reforme u Srbiji, opterećenoj dugovima

Politika -
Timoti Eš, glavni analitičar Standard banke za tržišta u razvoju, izjavio je da su "veoma visoka očekivanja" od nove Vlade Srbije

BEOGRAD - Srbija, u kojoj je svaki peti građanin bez posla, a broj penzionera veći od broja zaposlenih, bori se sa rekordnim budžetskim deficitom i preti joj bankrot, ocenjuje danas Agencija Frans pres.

U analizi objavljenoj nekoliko dana posle posete premijera Aleksandra Vučića Parizu, AFP podseća da je Vučić najavio reforme, uključujući rezove u glomaznom javnom sektoru, ali da analitičari upozoravaju da konkretne mere tek treba da budu sprovedene.

Timoti Eš, glavni analitičar Standard banke za tržišta u razvoju, izjavio je da su "veoma visoka očekivanja" od nove Vlade Srbije.

"Obećavali su mnogo, imaju mandat za reforme i građani od njih očekuju rezultate - više nema izgovora", rekao je Eš.

"Ako ne budu delovali, tržišta će ih kazniti pošto se razmere duga približavaju nivoima koji izazivaju zabrinutost za održivost", kazao je on.

Očekuje se da će Srbija ove godine imati rekordni budžetski deficit od osam odsto, uz rast od jednog procenta. Situacija bi, međutim, mogla da se pogorša za dodatna 0,2 procentualna poena zbog posledica nedavnih poplava, navodi francuska agencija.

Vučić, koji je, kako je navedeno u analizi, obećao oporavak posrnule srpske privrede, rekao je da je njegova Vlada spremna da sprovede bolne reforme, uključujući povećanje poreza, nove rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija.

"Ako to ne uradimo u narednih šest-sedam meseci, nećemo nikada", rekao je on, upozorivši da bi Srbija, sa sadašnjom javnom potrošnjom, mogla da se nađe u situaciji u kakvoj je Grčka.

"Imamo više penzionera nego zaposlenih, a od zaposlenih, više od 50 odsto je u javnom sektoru. Ko to može da izdrži?", kazao je premijer.

Budžet Srbije, koji dostiže oko osam milijardi evra, grca pod teretom isplata penzija za 1,7 miliona građana i plata za više od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru, u zemlji koja ima 7, 2 miliona stanovnika, navedeno je u analizi.

Više od 20 odsto radno sposobnih građana je bez posla, a mnogi od zaposlenih jedva preživljavaju s prosečnom mesečnom platom od 350 evra.

Ministar privrede Dušan Vujović rekao je da budžet dodatno opterećuju subvencije u iznosu od 600 miliona evra godišnje za 161 državno preduzeće, koje je trebalo da bude zatvoreno još pre 10 godina.

Vujović je najavio da bi do kraja 2016. godine trebalo da bude privatizovano još 400 državih preduzeća i dodao da Vlada traži međunarodne investitore za oporavak tih firmi.

Srbija, prema njegovim rečima, mora da reformiše i zastarele zakone o radu, privatizaciji i stečaju.

Očekuje da Skupština Srbije usvoji te reforme do kraja jula, a kako navodi AFP, analitičari, pak, smatraju da vlada ne deluje ni dovoljno brzo ni dovoljno odlučno u rešavanju krize.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsic rekao je da bi bi srpski deficit ove godine mogao da bude najviši u Evropi.

Istovremeno, "Vlada sada deluje manje spremno za fiskalnu konsolidaciju i sprovođenje sveobuhvatnih strukturnih reformi nego u vreme kada je formirana", ocenio je Arsić.

AFP podseća da je rebalans budžeta, prvobitno najavljen za jun, odložen za kasnije i da je za oktobar odloženo i smanjenje plata u javnom sektoru.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, predviđa da bi javni dug do kraja godine mogao da dostigne 70 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Ako Vlada ne sprovede reforme u narednih šest meseci... suočavamo se sa ozbiljnom opasnošću od javnog duga", rekao je Altiparmakov.

"Lažna je dilema da li treba da smanjimo plate ili penzije ili da sprovedemo štednju u javnim preduzećima. Nemamo izbora, moramo da uradimo sve te tri stvari ili ćemo propasti", upozorio je on.

Vučić je, kako prenosi AFP, poručio da ne postoji nikakva alternativa paketu nepopularnih reformi.

"Ovo je borba za opstanak, moramo to da uradimo i to ćemo uraditi", rekao je premijer Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track