AGENT PRETI: Otkriću još tajni o metodama CIA

Brani se informacijama

AGENT PRETI: Otkriću još tajni o metodama CIA

Planeta -
Edvard Snouden rekao da će se boriti protiv eventualnog zahteva SAD da bude izručen iz Hong Konga

HONG KONG - Edvard Snouden, biši radnik CIA, koji je novinama odavao tajne američke programe za špijuniranje na Internetu, rekao je da će se boriti protiv eventualnog zahteva SAD da bude izručen iz Hong Konga i obećao da će obelodaniti i podatke o metama koje su SAD nadgledale, piše Saut Čajna moning post.

"Ja nisam ni izdajnik ni heroj. Ja sam Amerikanac. Ljudi koji misle da sam napravio grešku kada sam izabrao Hong Kong za mesto boravka nisu shvatili more namere. Nisam ovde da bih se krio od pravosuđa, već da bih otkrio svoje kriminalne postupke", izjavio je on u eksluzivnom inervjuu za list iz Honga Konga.

Snouden je u Hong Kong došao 20. maja i u Gardijanu i Vašington postu obelodanio informacije o operacijama globalnog prisluškivanja koje sprovodi američka Agencija za nacionanu bezbednost."Moja namera je da tražim od sudova i naroda Hong Konga da odluče o mojoj sudbini. Ja nemam razloga da sumnjam u vaš sistem", rekao je on kako navodi "Saut Čajna moning post".

Krivična istraga protiv Snoudena u SAD je u toku, ali ta država, za sada, nije podnela formalni zahtev Hong Kongu za ekstradiciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track