Agregati borske topionice zaustavljeni zbog zagađenja

Agregati borske topionice zaustavljeni zbog zagađenja

Srbija -
Zbog tehnološkog procesa jedino plamena peć radi na minimumu, sa svega 40 odsto kapaciteta

BOR - Zbog povećanih koncentracija sumpordioksida u Boru su jutros zaustavljeni topionički agregati, osim plamene peći koja zbog tehnološkog procesa radi na minimumu, sa svega 40 odsto kapaciteta.

"Topioničari se pridržavaju Akcionog plana koji je donet da bi se sprečilo prekomerno aerozagađenje i da bi RTB Bor normalno radio do trenutka kada se napravi nova tehnologija 2013. godine", izjavio je republički inspektor zaštite životne sredine za Borski i Zaječarski okrug Dušan Kukolj.

Prema podacima sa pet mernih stanica u gradu, koncentracija sumpordioksida u vazduhu bila je od 15 do 20 puta veća od dozvoljenog.

"Poslednjih nedelju dana u Boru je bilo prekomernog aerozagađenja koje potiče od više faktora. Normalno da je glavni faktor RTB Bor, koji svojom zastarelom tehnologijom ne može da reguliše do kraja zagađenje grada sumpordioksidom", rekao je Kukolj.

On je dodao da RTB Bor nije jedini zagađivač jer i gradska deponija, nekontrolisano gori Iako u Boru postoji pet mernih stanica, problem je što merna stanica kod Jugopetrola ne radi od juna prošle godine, u gradskom parku i Krivelju proradile su juče u popodnevnim satima.

"U gradskom parku jutros u osam sati zabeleženo je 1.899 mikrograma po metru kubnom koncentracije sumpordioksida, u devet sati 2.053, a u 9,20 1.600 mikrograma. Iako je na mernom mestu bio i predstavnik borske topionice, ona ne pokazuje tačne podatke o trenutnoj vrednosti koncentracije gasova u vazduhu", naglasio je Kukolj.

Po zakonu, maksimalno dozvoljena količina sumpordioksida u vazduhu je 125 mikrograma po metru kubnom, a reaguje se na 500 miligrama.

Prošle nedelje je od Agencije za zaštitu životne sredine zatraženo da uradi kalibraciju uređaja na mernim stanicama, da bi se dobile tačne i pouzdane vrednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track