AKCIONARI AGROBANKE: Tražićemo pomoć EU da ostvarimo svaj prava!
Foto: KURIR

Traže povrat imovine

AKCIONARI AGROBANKE: Tražićemo pomoć EU da ostvarimo svaj prava!

InfoBiz -
Akcionari Agrobanke podsećaju da su u više navrata dobijali dopise od kancelarije komesara Evropske komisije za proširenje EU, kao i delegacije EU u Srbiji, koji u okviru svog mandata daju potpunu podršku u vidu praćenja borbe protiv korupcije koja je prioritet u okviru poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora

BEOGRAD - Akcionari Agrobanke saopštili su da su odlučili da svoju legalnu borbu za povrat "brutalno opljačkane privatne akcionarske imovine" podignu na viši nivo, te da je o toj odluci obavešten kompletan državni vrh kao i nadležne državne institucije.

Kako se navodi u saopštenju, akcionari su bili prinuđeni na taj korak budući da se "Vlada Srbije ne obazire na zahteve akcionara Agrobanke koji su žrtve državno-finansijsko političko-tajkunskog kriminala, i kako su borba protiv krimanala i korupcije kao i stvaranje pozitivne poslovne klime za dolazak novih investitora samo prazna predizborna obećanja".

"Od 25.05.2014. godine kada se navršilo dve godine od krajnje sumnjivog zatvaranja Agrobanke, politički dirigovnog suđenja koje se nije pomerilo sa mrtve tačke kao i totalnog medijskog mraka oko afere 'veka' počeli smo sa obraćanjem predstavnicima Vlada država članica Evropske unije, samim organima Evropske unije kao i privrednim subjektima širom Evrope i sveta", stoji u saopštenju.

Akcionari Agrobanke podsećaju da su u više navrata dobijali dopise od kancelarije komesara Evropske komisije za proširenje EU, kao i delegacije EU u Srbiji, koji u okviru svog mandata daju potpunu podršku u vidu praćenja borbe protiv korupcije koja je prioritet u okviru poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora. Dodaje se i da predstavnici EU izražavaju svoju zahvalnost jer im dopisi akcionara Agrobanke "omogućavaju da realno sagledaju kako se sprovodi vladavina prava u Srbiji".

"Sigurnost investicija, efikasno i pravedno sudstvo, poštovanje ljudskih prava i privatne imovine su samo neke od osnovnih tekovina Evropske unije koje se u Srbiji ne poštuju. U ovom slučaju sve je poznato, ali još uvek ništa nije urađeno jer je kaptal domaćih i stranih akcionara Agrobanke završio kod 'lokalnih biznismena' koji su povezani sa državom i koji su finansijeri političkih partija", tvrde akcionari Agrobanke.

Navodi se i da je njihovo poslednje obraćanje bilo predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, neposredno pred njegovu današnju posetu Srbiji.

Akcionari Agrobanke na kraju poručuju da će nastaviti svoju borbu sve do "konačnog i pravednog obeštećenja opljačkanih akcionara".

Narodna banka Srbije je uvela prinudnu upravu u Agrobanci krajem decembra 2011, zbog nemogućnosti da naplati ranije odobre kredite.

Krajem maja 2012. ta banka je ugašena i istovremeno je formirana Nova Agrobanka koju je osnovala država Srbija sa 85 miliona evra, dok je kapital u vrednosti pet miliona evra uložila Agencija za osiguranje depozita. Stečaj nad Novom Agrobankom pokrenut je u oktobru iste godine.

( B 92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track