Ako Keljmendi progovori Čume ode na robiju?!

Zaplet u vrhu balkanske mafije

Ako Keljmendi progovori Čume ode na robiju?!

Crna Hronika -
Ukoliko uhapšeni Nser Keljemndi potvrdi navode SIPA da ga je bivši vođa „surčinskog klana“ povezao sa plaćenim ubicama iz Šapca, Buha bi mogao da završi na dugogodišnjoj robiji

BEOGRAD – Hapšenje narko-bosa Nasera Keljmendija uspaničilo je srpske kriminalce i kontroverzne biznismene, a među njima i poznatog svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta!

Naime, ukoliko Keljemndi potvrdi navode Državne agancije za istragu i zaštitu (SIPA) BiH da ga je bivši vođa „surčinskog klana“ povezao sa plaćenim ubicama iz Šapca, Buha bi mogao da završi na dugogodišnjoj robiji.

Navodi iz tajnog dosijea „ Lutka“ koji su sačinili pripadnici SIPA, u kome se između ostalog Keljmendi i Čume dovode u vezu sa likvidacijom ratnog komandanta Armije BiH Ramiza Delalića Ćele.

U dosijeu piše da su: „ pripadnici albanske mafije u Sarajevu, Naser Keljemndi i Muhamed Ali Gaši, zbog dugogodišnjeg neprijateljstva sa Ramizom Delalićem doneli 2007 godine odluku da ga ubiju. Posredstvom svog prijatelja Ljubiše Buhe Čumeta, koji je sa Delalićem takođe bio u neprijateljskim odnosima i Milovana Jeremića zvanog Krca iz Šapca, angažovali su pripadnike takozvane šabačke mafije, koji su u odnosu na Buhu bili u podređenom položaju. Cena ubistva iznosila je 200.000 evra.

Izveštaj SIPA navodi i da je plaćeni ubica Strahinja Rašeta 2007 hicima iz heklera likvidirao Delalića, a zatim ga pištoljem overio u glavu. Rašeta je nekoliko dana posle ubistva bio skrivan u okolini Sarajeva, a zatim je tajnim kanalima prebačen u Srbiju.

Naser Keljemndi i Ali Gaši su za ovo ubistvo isplatili novac pripadnicima šabačke mafije preko dva posrednika Muharema Čauševića i Benjamina Halilovića, stoji u dokumentu SIPA, koja Rašetu povezuje i sa još nekoliko plaćenih ubistava u Sarajevu.

Svedok saradnik Ljubiša Buha Čume potvrdio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je Delalić hteo da ga ubije, a da je organizator atentata bio Dušan Spasojević Šiptar. Čumeta koji se u to vreme skrivao u Turskoj, Delalić je imao zadatak da ga locira i pružiti logističku podršku Šiptarevim ubicama.

Pokušaj Čumetovog ubistva je tada propao jer je on na vreme pobegao u ambasadu SCG.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track