AL-Kaida u Jemenu pozdravlja ubistvo ambasadora SAD

Bez milosti

AL-Kaida u Jemenu pozdravlja ubistvo ambasadora SAD

Planeta -
Saopštenje terorističke grupe sugeriše da Al-Kaida nastoji da usmeri talas protesta gnevnih demonstranata u islamskom svetu zbog filma "Nevinost muslimana" snimljenog u SAD i u kojem se vređa prorok Muhamed

KAIRO ,- Ogranak terorističke mreže Al-Kaide u Jemenu pohvalio je na svom veb-sajtu ubistvo američkog ambasadora u Libiji, tokom protesta zbog antiislamskog filma, i pozvao na još napada s ciljem da se oteraju američke ambasade iz islamskih zemalja, javio je AP.

Saopštenje terorističke grupe sugeriše da Al-Kaida nastoji da usmeri talas protesta gnevnih demonstranata u islamskom svetu zbog filma "Nevinost muslimana" snimljenog u SAD i u kojem se vređa prorok Muhamed.

U pokušaju da zaustavi nemire, najviše verske vlasti u Saudijskoj Arabiji su u međuvremenu saopštile da muslimani ne smeju da budu vođeni besom u nasilje, i istakle da film ne može da istinski povredi islam.

Za sada, kako je preneo AP, ne postoje dokazi o direktnoj ulozi Al-Kaide u protestima u kojima su ove sedmice napadane američke i zapadne diplomatske misije.

Proteste su organizovali uglavnom ultrakonzervativni islamisti. Međutim, američke i libijske vlasti istražuju da li su možda protesti bili paravan za ekstremiste da napadnu američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju i u utorak ubiju američkog ambasadora Krisa Stivensa i još trojicu Amerikanaca.

Al-Kaida na Arapskom poluostrvu, kako je grupa poznata u Jemenu, navela je da je ubistvo Stivensa "najbolji primer" koji treba da slede oni koji napadaju ambasade.

"Ono što se desilo je veliki događaj, a ti napori treba da zajedno vode ka jednom cilju a to je proterivanje američkih ambasada sa muslimanske zemlje", navodi Al Kaida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track