POPLAVE U SRBIJI: Zatvorena Ibarska magistala zbog odrona, evakuacija u Preljini!

Alarmantno stanje u Srbiji

POPLAVE U SRBIJI: Zatvorena Ibarska magistala zbog odrona, evakuacija u Preljini!

Srbija -
Zbog izlivanja došlo je do obustave saobraćaja na putu Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica. Evakuisano šest osova u selu Dublje kod Valjeva,
1 / 12 Foto: KURIR

BEOGRAD - Kiša pada u celoj Srbiji neprekidno već nekoliko sati, a zbog izlivanja reka na zapadu Srbije u prekidu je saobraćaj na putu Koceljava - Osečina i Lipnički Šor - Tekeriš. Vanredne situacije proglašene u Valjevu, Ljigu, Ubu, Lajkovcu. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu.

00.58 - Javno preduzeće „Putevi Srbije“ obaveštava da je došlo do obustave saobraćaja na državnom putu na deonici Paragovo - I.Venac (prevoj I.Venac) na usponskoj traci po nalogu saobraćajne policije i to iz bezbednosnih razloga, odnosno sve većih odrona i drveća koje pada na kolovoz i ugrožava učesnike u saobraćaju.

00.40 - Železnice Srbije obustavile su u 21.20 sati železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar, nakon što su bujice oštetile deonicu Slovac - Divci, a na ovoj deonici barske pruge bujice su oštetile kolose0k i kolosečni materijal, navodi se u saopštenju Železnica Srbije.

00.32 - Resursi svih komunalnih preduzeća stavljeni u funkciju odbrane od poplava. Bez naplate parkiranja u četvrtak i petak, 15. i 16. maja.

23.50 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio se večeras u Lazarevac gde je situacija zbog padavina kritična. U Lazarevcu je, kao i u drugim rubnim opštinama i naseljima proglašena vanredna situacaija zbog obilnih padavina. Podsetimo, kritično stanje je i u Valjevu, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu, Loznici, Ljigu, Lajkovcu, Ubu, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj.

23.39 - Sve osnovne škole i valjevska obdaništa sutra neće raditi zbog poplava, pod vodom je u više gradskih naselja nekoliko desetina kuća, valjevski zatvor je zatvoren a iz njega su evakuisane 24 osobe iz pritvorske jedinice Višeg suda, jer je reka Obnica prodrla u zatvorske prostorije, javljaju večeras lokalni mediji.

23.14 - Zbog nevremena i obilnih kiša koje je danas zahvatilo Srbiju, u uslovima visokih vodostaja i opasnosti od poplava, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović naložio je direktorima svih privrednih društava u okviru sistema posebne mere predostrožnosti i postupanja u vanrednim okolnostima.

23.10 - Zbog obustavljen je saobraćaj na državnom putu I B reda broj 27, deonica Valjevo - Osečina, u mestu Dragijevica, saopštilo je JP ''''Putevi Srbije''''.

23.10 - Zbog odrona saobraćaja na državnom putu obustavljen je saobraćaj na državnom putu I B reda broj 27, deonica Valjevo - Osečina, u mestu Dragijevica, saopštilo je JP '''Putevi Srbije'''.

23.03 - Načelnik vatrogasno spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić izjavio je da su najugroženije prigradske opštine Obrenovac i Lazarevac, dok se u drugim nižim delovima gradu crpi voda sa vatrogasnim pumpama.

22.30 - Saobraćaj na Ibarskoj magistrali, od Gornjeg Milanovca ka Beogradu, zaustavljen je oko 19.30 zbog odrona zemlje na Lukića mostu na Rudniku, rečeno je u Saobraćajnoj policiji u Čačku.

Lazarevac
Lazarevac

21.31 - Zbog opasnosti od izlivanja reke Čemernice počela je evakuacija meštana iz Preljine i Preljinske Baluge. Meštani su se sami organizovali i počeli da premeštaju stoku. Čemernica preti da se izlije preko postavljenih bedema. Kako je najavljeno u gradskoj upravi, očekuje se dolazak ministra bez portfelja zadužnog za vanredne situacije Velimira Ilića i angažovanje vojske.

Osečina: Foto: Slobodan Marković
Osečina: Foto: Slobodan Marković

21.30 - Na području poplavom ugroženog područja Bariča u toku je evakuacija stanovništva Male Moštanice i Mislođina, a najpre su evakuisane majke sa malom decom, stare i nepokretne osobe, saopštila je Gradska opština Obrenovac.U pomoć ugroženom stanovništvu stiglo je 50 pripadnika Žandarmerije koji su započeli evakuaciju.

21.25 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović obišao je večeras opštinu Lazarevac, u kojoj je zbog obilnih padavina, kritično stanje zbog poplava. U Lazarevcu je, kao i u drugim rubnim opštinama i naseljima proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina.Ministar unutrašnjih poslova u toku noći će obići i druga ugrožena područja, a prvo će otići u Osečinu.

20.02 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio se večeras u Lazarevac gde je situacija zbog padavina kritična.

19.15 MUP SRBIJE: Ovih šest puteva zatvoreno je zbog poplava i odrona!

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu!Usled vremenskih nepogoda došlo je do obustave saobraćaja na sledećim deonicama: - zbog odrona na državnom putu II A reda broj 139, deonica Krupanj - Loznica (očekuje se da će odron biti uklonjen i saobraćaj normalizovan za dva sata)- zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu II A reda broj 141, deonica Osečina-Pecka- zbog odrona na državnom putu II A reda broj 141, deonica Pecka - Ljubovija- zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu I B reda broj 27, deonica Osečina - Loznica, u mestu Komirić.- zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu II A reda broj 137, deonica Zavlaka - Krupanj, u mestu Mojković- na državnom putu II A reda broj 150, deonica Ljig - Belanovica.

Lučani: Foto: Gordana Plazinić
Lučani: Foto: Gordana Plazinić

18.42 - Gradska uprava Loznice proglasila je danas vanrednu situaciju zbog poplava, a kako je rekao načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Stojković vanredna situacija proglašena je i na području opštine Koceljeva, a priprema se i za opštinu Mali Zvornik.Prema rečima Stojkovića, Štab za vanredne situacije je preduzeo sve mere, radnje i postupke i blagovremeno obavestio lokalne samouprave.

18.36 - Putevi Srbije saopštili su danas da je zbog pojave odrona na državnimm putevima II A reda broj 139, deonica Krupanj - Loznica, kao na II A reda broj 141, deonica Pecka - Ljubovija došlo do obustave saobraćaja.Iz tog javnog preduzeća poručuju da se očekuje se da će odron biti uklonjen i saobraćaj normalizovan za dva sata.18.35 - Zbog obilnih padavina rastu vodostaji reka u Moravičkom okrugu, a prema rečima predsednika opštine Lučani Mladomira Sretenovića, ovom području preti veliki broj klizišta, gde je već 26 dana na snazi vanredna situacija.Sretenović kaže da je juče izdao naredbu Štaba za vanredne situacije da svi privredni subjekti budu u pripravnosti imajući u vidu najave RHMZ kako bi se preduzele sve mere radi sprečavanja velikih šteta.18.10 - Opštinski štab za vanredne situacije, zbog izlivanja Skrapeža i okolnih rečica, naložio je zatvaranje svih škola u opštini Kosjerić, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Milijan Stojanić.“Opština Kosjerić se od jutros bori sa posledicama poplava i zbog bezbednosti đaka naložio sam da škole obustave nastavu, dok se vremenske prilike ne stabilizuju. Propuštene časove deci će biti nadoknađene kada prestanu padavine”, kaže Stojanić.

18.25 - Opštinski štab za vanredne situacije, zbog izlivanja Skrapeža i okolnih rečica, naložio je zatvaranje svih škola u opštini Kosjerić, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Milijan Stojanić. “Opština Kosjerić se od jutros bori sa posledicama poplava i zbog bezbednosti đaka naložio sam da škole obustave nastavu, dok se vremenske prilike ne stabilizuju. Propuštene časove deci će biti nadoknađene kada prestanu padavine”, kaže Stojanić za Tanjug.

17.55 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je danas svim pripadnicima tog ministarstva da zbog poplava i stanja na putevima angažuju sve raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju, u cilju pružanja pomoći i zaštite ljudi i imovine. Stefanović je pripadnicima MUP-a naložio da to urade u saradnji sa organima lokalne samouprave, saopštilo je MUP.

17.50 - U selu Dublje kod Valjeva zbog poplava danas su pripadnici Sektora za vanredne situacija evakuisali šest osoba, među kojima dva učenika i jednu ženu."U 13.20 sati, u selu Dublje, evakuisano je šest osoba sa više vozila i to: vozač traktora i dva đaka, jedna žena iz automobila i dve osobe sa kamionske prikolice koje su se sklonile od bujice", saopštilio je MInistarstvo unutrašnjih poslova.

http://www.youtube.com/watch?v=uh5rk-ESLAo
16.00 - Sektor za vanredne situacije MUP-a pozvao je danas sve štabove za vanredne situacije na teritoriji Srbije da uvedu pripravnost svih subjekata i preduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju sprovođenja mera na odbrani od poplava.U ovom trenutku je odluka o proglašenju vanredne situacije na snazi na teritoriji grada Valjeva i opština Lučani, Mionica, Osečina, Koceljeva, Lajkovac, Ub i Ljig.

15.35 - U opštini Loznica probleme prave kraći vodotoci, a pet ekipa je na terenu koje pokušavaju da pruže pomoć svim domaćinstvima koja su ugrožena.

http://www.youtube.com/watch?v=h_BvlZqYSGA

15.23 - Proglašena vanredna situacija i u Gornjem Milanovcu.

15.16 - Na teritoriji opštine Obrenovac, danas je zbog velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Peštan, Kolubara i Sava, proglašena vanredna odbrana od poplava.

15.03 - Na najkritičnijim mestima na Belom Timoku, na kojim bi moglo da dođe probijanja nasipa, počelo je postavljanje mobilnih gumenih brana. Grad Zaječar je iz Srpsko-ruskog centra dobio ukupno 400 metara mobilne brane, koja se sastoji od 16 segmenata, a svaki je dugačak po 25 metara, izjavio je Tanjugu komandir Vatrogasno spasilačkog bataljona u Zaječaru Branislav Matić.

14.58 - U Južno-bačkom okrugu za sada nema opasnosti od poplava.

14.52 - Deca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

14.39 - U Valjevu je proglašena vanredna situacija, a problema ima i u opštinama Kolubarskog okruga jer je reka Ljubostinja u naglom porastu, a na celom slivu reke Kolubare proglašena je vanredna odbrana od poplava, javljaju lokalni mediji. Do sada je vanredna situacija proglašena i u Lajkovcu i Ubu. U selu Dublje, evakuisano šest osoba sa više vozila i to: vozač traktora i dva đaka, jedna žena iz automobila i dve osobe sa kamionske prikolice koje su se sklonile od bujice.

14.35 - U opštini Ljig je proglašena vanredna situacija, potvrdio je Tanjugu predsednik ove opštine Miodrag Starčević. Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

14.00 - U požeškom kraju došlo je do izlivanja Skrapeža i Morave, i ako kiša nastavi da pada u toku dana doći će ponovo do većih poplava, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Milovan Mićović.

13.28 - U naselju Begaljica u Grockoj, Begaljička reka se pre podne izlila u nekoliko ulica i ugrozila 10 domaćinstava, ali voda za sada nije prodrla u kuće. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, saopštio je Biro za saradnju s medijima MUP-a.

13.16 - Zbog izlivanja reka došlo je do potpunog prekida u saobraćaju na državnom putu Koceljevo - Osečina kod mesta Šabačka Kamenica i na deonici Lipnički Šor - Tekeriš u mestu Joševo.

12.34 - Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Milijan Stojanić.

U Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub proglašena je vanredna situacija, a na celom slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić.

Marić je rekao da nema evakuisanih, a na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi. "Na teritoriji Loznice izlila se manja reka, Štira, ekipe su na terenu i prate situaciju", dodao je Marić.

Predrag Marić (Foto: Beta)
Predrag Marić (Foto: Beta)

Prema njegovim rečima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata veštačka brana. Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti. Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Vozači, pažnja! Obustavljen saobraćaj na nekoliko puteva!

U 11.30 časova, zbog izlivanja reka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena br 141 Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, opštinskom putu br 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica - Banja Koviljača.

Oko 11.30 časova, zbog izlivanja reka, obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br 63 Maljević-Dudovica, kod mesta Latković. Od 11.50 časova, saobraćaj je obustavljen i na državnom putu drugog reda br 138 Lipnički šor-Tekeriš, kod mesta Joševa. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track