ALARMANTNO: Pijemo vodu punu otrova!

Rezultati mikrobioloških ispitivanja

ALARMANTNO: Pijemo vodu punu otrova!

Društvo -
Dragana Jovanović, specijalista higijene Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da su ispitivanja pokazala da je u Srbiji oko 65 odsto vodovoda s higijenski ispravnom vodom za piće

BEOGRAD - Zabrinjavajuća statistika.Voda za piće u Srbiji je veoma lošeg kvaliteta, najčešće zbog prisustva arsena, koji je kancerogen. To pokazuju i poslednji podaci sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, prema kojima je trenutno na snazi zabrana korišćenja vode za piće u dva lokalna vodovoda u Beloj Crkvi i Krupnju, u lokalnom vodovodu u Zajači, vodovodu u Mladenovcu, Čačku, Užicu, Smederevu, dok već 10 godina vodu sa česme ne piju građani Zrenjanina, upravo zbog ogromne količine arsena.Dragana Jovanović, specijalista higijene Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da su ispitivanja pokazala da je u Srbiji oko 65 odsto vodovoda s higijenski ispravnom vodom za piće.- Zbog povećanog sadržaja arsena u pojedinim vodovodima možemo reći da je u Vojvodini voda najugroženija. U Zrenjaninu je voda za upotrebu zabranjena još 2004. godine, baš zbog povećane količine arsena, za koji se zna da je kancerogena materija - kaže Jovanovićeva i dodaje da se procena higijenske i zdravstvene ispravnosti vode za piće obavlja na osnovu fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara.- Kada se desi da voda u pojedinim uzorcima pokazuje higijensku neispravnost, to ne znači da može ugroziti zdravlje - kaže Jovanovićeva.

Dragana JovanovićNAROČITO UGROŽENA DECASpecijalista higijene Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Dragana Jovanović kaže da se deci do treće godine ne savetuje upotreba mineralne vode.- Njihov bubrežni sistem je još nezreo da bi mogao da se suoči s većom količinom minerala. Oni s povećanim krvnim pritiskom takođe ne treba da konzumiraju vodu koja ima povećan sadržaj natrijuma - zaključuje Jovanovićeva.

UžiceBAKTERIJE U VODIUžičani su ostali bez vode u decembru 2013. godine jer je u vodi iz jezera Vrutci pronađena alga identifikovana kao cijanobakterija. U Užicu je odmah proglašeno vanredno stanje, a narod je s praznim flašama izašao na ulice. Bilo je i onih koji su čašu vode prodavali za 10 dinara. Izgradnja cevovoda sa Sušičkih vrela, koji je omogućio snabdevanje vodom za piće za 60.000 Užičana, završena je u januaru, da bi u martu opet bili pronađeni crvi u vodi. Poslednje ispitivanje Zavoda za javno zdravlje pokazalo je da je voda bezbedna.

Okolina ČačkaPESAK U ČESMIMnoga sela pored Čačka i dan-danas kubure s vodom, pogotovu ona koja se snabdevaju sa seoskog izvora Vujan. Ta voda je veoma loša, slabog je pritiska i veoma zagađena. Ponekad, posebno leti, dešava se da izlazi braon voda, pomešana s nekim peskom. Mnogi žitelji tog kraja su uplatili više od 100.000 dinara kako bi se priključili na vodovod Rzav, ali to se nije realizovalo.

VojvodinaUGROŽENO 60 ODSTO STANOVNIŠTVAU Vojvodini je pre 10 godina počeo da se primenjuje evropski standard, po kojem u vodi ne sme da da bude više od 10 mikrograma arsena po litru vode za piće. Prema analizama, u mnogim opštinama koncentracija arsena prelazi dozvoljenu granicu, pa se stanovništvu saopštava da voda iz vodovoda nije za piće. Situacija je najgora u Zrenjaninu i Kikindi. Kako su nedavno saopštili iz JKP "Vodovod Novi Sad", u Vojvodini je više od 60 odsto stanovništva ugroženo zbog zagađene vode.

VladimirciLETI BEZ VODEŽitelji mesta Vukošić kod Vladimiraca prošlog leta bili su bez vode skoro tri meseca. Kad su bile najveće temperature, ljudi nisu mogli da se okupaju, napoje stoku, operu veš. Prema njihovim rečima, problem s vodom imaju svakog leta.

OdžaciBAKTERIJA OTPORNA NA HLORPokrajinska inspekcija Vojvodine zabranila je korišćenje vode u opštini Odžaci jer je u vodovodu nađena veoma opasna bakterija pseudomonas eruginosa. Načelnik sanitarne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku Milorad Lazić rekao je da je ta bakterija izrazito otporna, a problem je što je ni hlor ne uništava.- Neophodan je poseban hemijski tretman vode. Trenutno vodu ne treba koristiti ni za piće, ni za kuvanje, a ni za kupanje - kaže Lazić.

RudnikPROBLEMI SA ARSENOM OD JULAU varošici Rudnik kod Gornjeg Milanovca već devet meseci zabranjena je upotreba vode za piće i pripremanje hrane zbog povećane koncentracije arsena. Problem s pijaćom vodom meštani Rudnika imaju skoro čitavu deceniju i od lokalnih vlasti traže njegovo hitno rešavanje. Za žitelje Rudnika voda nije za piće i pripremanje hrane još od jula prošle godine. Ispravna voda doprema se cisternom iz Gornjeg Milanovca jednom dnevno.- Teško je, cisterna se kratko zadržava - kaže jedan meštanin.

Arsen može izazvati:• karcinom kože• karcinom bešike• karcinom bubrega• karcinom pluća• hipertenziju• dijabetes tip 2• poremećaje trudnoće• poremećaje imunog sistema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track