ALARMANTNO U KURŠUMLIJI: Periferija i nekoliko sela pod vodom!
Foto: Milen Đorđević

Vatrogasci pritekli u pomoć

ALARMANTNO U KURŠUMLIJI: Periferija i nekoliko sela pod vodom!

Srbija -
Oko stotinak kuća u Kastratu i selima Rudare i Barlovo je ugroženo a u opasnosti je i hladnjača „Frigonais“, koju radnici brane džakovima sa peskom. Vodene bujuce presekle su puteve prema Lukovskoj i Kuršumlijskoj banji, pa je saobraćaj prema ovim banjama u prekidu
1 / 17 Foto: Milen Đorđević

KURŠUMLIJA- Nezapamćena poplava pogodila je noćas Kuršumliju i nekoliko sela. Jedna porodica iz prigradskog naselja Kastrat je evakuisana a još nekoliko kuća je pod vodom. Ivan Lekić i njegov otac umalo se nisu utopili dok su spasavali stvari. Voda je negde oštetila kablove pa u većem delu Kuršumlije ne rade fiksni telefoni i internet.

Tri porodice su se preselile na spratove svojih kuća jer su prizemlja vod vodom ali nisu htele da napuste kuće. Oko stotinak kuća u Kastratu i selima Rudare i Barlovo je ugroženo a u opasnosti je i hladnjača „Frigonais“, koju radnici brane džakovima sa peskom. Vodene bujuce presekle su puteve prema Lukovskoj i Kuršumlijskoj banji, pa je saobraćaj prema ovim banjama u prekidu.

Poplavni talas stigao je sinoć oko 22 sata i skoro u isto vreme izlile su se reke Toplica, Kosanica i Banjska, koje ugrožavaju periferiju Kuršumlije i Lukovska i Prolomska reka, koje ugrožavaju nekoliko sela.

Na najugroženijim mestima dežuraju pripadnici Sektora za vanredne situacije, kao i policija i veliki broj građana ali malo šta mogu da učine jer je u prigradskom delu gde se Kosanica uliva u Toplicu pravo more površine nekoliko desetina hektara.

- Stanje na teritoriji opštine Kuršumlija je teško. U Kastratu je evakuisana jedna poradica, koja se smestila kod rođaka. Za sada su ugrožene još tri kuće i u zavisnosti od razvoja situacije biće evakuisane – kaže šef Sektora za vanredne situacije PU Prokuplje Srđan Mitrović i dodaje da su još ugrožene kuće u naselju Rasadnik kao i u selima Rudare i Visoka.Najugroženije su porodice Lekić i Gilić iz Kastrata, jer je voda u visini od jednog metra ušla u njihove kuće.

- Sinoć oko 22. sata voda je počela da prodire u dvorište. Ja i otac smo počeli da iznosima stvari iz podruma kada je naišao novi jaći talas i blokirao ulazna vrata podruma. Tek kad je voda ušla u podrum uspeli smo posle pola sata da izađemo napolje-kaže Ivan Lekić u čijoj kući je voda u visini od jednog metra.

Radenko Radosavljević iz Kastrata kaže da ne pamti ovakvu poplavu. Za manje od pola sata poplavljeno je nekoliko desetina hektara a voda je ušla i u nekoliko kuća. Ja sam u dva plastenika posadio 1.400 komada rasadi paprike i to je sve uništeno a ja živim od toga-kaže Radosavljević. Pored Kastrata voda je poplavila nekoliko hektara mladog zasada jagoda a komšije kažu da su jagode uništene jer je bila bujična poplava, a sada je na tom mestu voda dubine skoro jedan metar.

Sinoć se reka Banjska izlila i u dužini od stotinak metara poplavila put Kuršumlija –Kuršumlijska Banja, pa je desetak sela odsečeno od sveta. Nadležni u opštini Kuršumlija kažu da opasnost još nije prošla jer voda još uvek ne opada. Dodaju da je šteta na objeltima, poljoprivrednim usevima i lokalnim putevima ogromna.

Blokirani gosti Lukovske banje

Direktor Lukovske banje Žarko Đurić kaže da se na sedam kilometara ispred banje izlila reka i potopila put.

- Saobraćaj je u prekidu jer je voda na putu duboka više od pola metra- kaže Đurić.

Prokuplje: Ugrožen vodovod

- Na teritoriji opštine Prokuplje reka Toplica je u stalnom porastu. Ugrožena su područja Velike Plane, Zdravinja, i Draganje, na područiju gde se nalaze bunari za snabdevanje grada vodom. Jedino naselje koje je za sada ugroženo jeste romsko naselje kod Fabrike stakla – rekao Srđan Mitrović šef sektora za vanredne situacij PU Prokuplje i dodao da udarni vodeni talas iz Kuršumlije još nije stigao na područje opštine Prokuplje.

Mitrović dodaje da je u Žitorađi je bilo problema u Domu zdravlja, gde su podzemne vode poplaville podrumske prostorije

- Kompletni sastav jedinica za vanredne situacije, od 50 ljudi, angažovane su na odbrani od poplava. Angažovana je i mehanizacija javnih preduzeća, a zbog težine situacije očekujemo pomoć i kolega iz Niša – naglasio je Mitrović.

Iz vodovoda su dodali da poplave ozbiljno ugrožavaju vodsnabdevanje, pa se isporuka vode vrši smanjenim kapacitetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track