Albanaci otkazali sastanak u Preševu?
Foto: NEBOJSA MANDIC

Albanaci otkazali sastanak u Preševu?

Politika -
Neće biti nikakvog sastanka, niti je najavljeno da se danas sastaju politički lideri Albanaca sa juga Srbije, izjavio je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa

PREŠEVO - Lideri albanskih partija sa juga Srbije neće se danas sastati u Preševu kako je ranije najavljeno, rekao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Tema sastanka trebalo je da bude određivanje nove lokacije za spomenik pripadnicima OVPMB, koji je Žandarmeija prošle nedelje uklonila iz centra Preševa, ali je susret otkazan zbog nejedinstva političkih čelnika lokalnih Albanaca.

"Neće biti nikakvog sastanka, niti je najavljeno da se danas sastaju politički lideri Albanaca sa juga Srbije. To su spekulacije", rekao je Mustafa. On je dodao da će datum sastanka biti određen posle razgovora sa predstavnicima OEBS-a.

"Tada će se razgovarati o temama o dijalogu sa srpskim vlastima", rekao je Mustafa.

Pokret Samoopredeljenje danas će u Prištini organizovati protest zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu i u znak podrške zahtevima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Na konferenciji za novinare lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je pozvao građane Kosova da dođu u Prištinu i marširaju glavnim prištinskim ulicama u znak podrške zahtevima Albanaca iz te tri opštine.

Protest će početi okupljanjem ispred Nacionalne i univerzitetske bilbioteke i nastaviti se povorkom glavnom ulicom Majke Tereze do Nacionalnog pozorišta Kosova.

Kurti je saopštio da će zahtevi protesta biti poštovanje ličnih i kolektivnih prava Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i povratak spomenika na mesto odakle je uklonjen.

Biće zatražen i hitan prekid razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i donošenje rezolucije u Skupštini Kosova o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu u odnosima sa Srbijom što bi dovelo do prestanka uvoza srpske robe na Kosovo.

Takođe će se zahtevati preduzimanje konkretnih mera za uspostavljanje punog suvereniteta na celoj teritoriji Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track