Albanski lideri tražiće legalizaciju spomenika u Preševu

Nude kompromis?!

Albanski lideri tražiće legalizaciju spomenika u Preševu

Društvo -
Može premijer Dačić dati nalog da se spomenik sruši, ali taj čin nije rešenje, jer ćemo ga mi ponovo podići. I šta ćemo time postići osim što ćemo ugrožiti mir i bezbednost svih građana u Bujanovcu i Preševu, kaže predsednika Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzim Kamberi

PREŠEVO - Lideri albanskih političkih partija sa juga Srbije pripremaju se za skupštinu albanskih odbornika koja 12. januara u Preševu treba da odluči o sudbini spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) u Preševu.Učesnici se slažu da je reč o "važnom i značajnom skupu", na kome se "mora pronaći kompromisno rešenje kojim će svi biti zadovoljni", a za predsednika Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzima Kamberija to podrazumeva legalizaciju spomenika, što će, kako je rekao, biti predloženo nakon skupštine 12. januara.

Skupštinu 65 odbornika Preševa, Medveđe i Bujanovca, inače, priprema radna grupa u kojoj su predstavnici svih partija, Udruženja veterana OVPMB i preševskog Odbora za ljudska prava.

Kamberi je izjavio i da pozive za skupštinu šalju danas "nekim članovima vlada Srbije i Kosova, akreditovanim ambasadorima više zemalja Evrope i SAD, predstavnicima evropskih institucija i nekim uticajnim međunarodnim organizacijama".

Kamberi kaže i da svi politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu i Preševu preduzimaju sve da se spreče bilo čiji ishitreni potezi, kako bi se stvorili uslovi da se o spomeniku palim borcima OVPMB uspostavi, kako kaže, preko potreban albansko-srpski dijalog.

"Može premijer Dačić dati nalog da se spomenik sruši, ali taj čin nije rešenje, jer ćemo ga mi ponovo podići. I šta ćemo time postići osim što ćemo ugrožiti mir i bezbednost svih građana u Bujanovcu i Preševu", kaže Kamberi.

On postavlja pitanje vlastima u Beogradu šta će biti sa upravo završenim spomenikom koji su iznad albanskog sela Lučane kod Bujanovca podigli pripadnici Žandarmerije, takođe, kako tvrdi, bez prethodno obezbeđenih dozvola i saglasnosti.

Dodaje da "Albanci Preševske doline ne žele da idu tim putem", te da će zato u subotu učesnici skupštine vlastima u Beogradu ponuditi dijalog i kompromisno rešenje koje podrazumeva legalizaciju spomenika borcima OVPMB.

Lider Demokratske unije Doline (DUD) i zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani rekao je Tanjugu da "obe strane, uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, moraju učiniti sve što je do njih da dođe do sporazuma kojim će biti zadovoljne obe strane".

Za potpredsednika Demokratske partije (DP) Nedžata Beljuljija, nedopustive su poslednje izjave i neke reakcije koje podižu tenzije i unose nemir među građane.

"Takva retorika od premijera, predstavnika državnih institucija ili bilo koga drugog, nema našu podršku. Mir i bezbednost građana nezavisno od nacionalne pripadnosti, to je naš zajednički prioritet nad prioritetima. Bilo kakav i bilo čiji cilj nije vredan ni jednog ljudskog života", kaže Beljulji.

Predsednik opozicione Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zuljfiju napominje da jug Srbije ima mnogo značajnijih ekonomskih i socijalnih pitanja od jednog spomenika koji je podignut bez pratećih dozvola i saglasnosti.

"Prekosutra su dve vanredne sednice lokalnih skupština, a u subotu rasprava najviših predstavnika Albanaca u tri opštine uz prisustvo nekoliko ambasadora. Tema je samo jedna - spomenik pripadnicima OVPMB i utoliko pre rešenje se mora naći", kaže Zuljfiju.

Na centralnom gradskom trgu u Preševu, 16. novembra 2012. godine podignut je spomenik poginulim pripadnicima OVPMB. Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB, njegova izgradnja lokalnu samoupravu i Udruženje koštala je tri miliona dinara, a otkrivanje je upriličeno povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja države Albanije.

Nekoliko dana po otkrivanju predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "postavljanje spomen-ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca u centru Preševa provokaciju na koju država mora da reaguje".

Dačić je potom izjavio da će država taj spomenik srušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track