Albanski odbornici raspravljaju o spomeniku u Preševu

Sednica

Albanski odbornici raspravljaju o spomeniku u Preševu

Srbija -
Na dnevnom redu samo jedna tačka - bezbednosna situacija nakon posle zahteva da se ukloni spomenik poginulim pripadnicima tzv. OVPBM

PREŠEVO - Sednica svih albanskih odbornika iz opština na jugu centralne Srbije počela je danas oko 12.30 u zgradi Skupštine opštine Preševo, a na dnevnom redu je samo jedna tačka - bezbednosna situacija nakon zahteva vlasti Srbije da se ukloni spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca iz centra Preševa.

Taj spomenik podignut je novembra 2012. godine, a srpske vlasti OVPMB smatraju terorističkom organizacijom.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je najbolje da Albanci sami uklone spomenik i da će ukoliko to ne urade spomenik ukloniti državni organi.

Sednicu u zgradi SO Preševo vodi predsednik Pokreta za demokratsko delovanje Jonuz Musliu. Sednici ne prisustvuju strani ambasadori iako su albanski odbornici pozvali predstavnike pojedinih ambasada. Na sednicu nisu pozvani predstavnici vlasti u Beogradu.

Očekuje se da će albanski odbornici iz Preševa, Medveđe i Bujanovca usvojiti zajedničku platformu, odnosno stav o spornom spomeniku u centru Preševa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track