Alfa nad alfama

Alfa romeo 4c na festivalu Gudvud

Alfa nad alfama

Auto -
Centralno postavljen motor, pogon na zadnje točkove, do stotke za 4,5 s. Ima sve uslove za klasu superautomobila

Sportista sa pedigreom.„Alfa romeo“ svakako spada u red proizvođača čiji automobili kod dela ljubitelja četvorotočkaša uživaju kultni status. Posle niza fantastičnih modela, kroz istoriju dugu 103 godine iz „Alfine“ fabrike izašao je još jedan sjajan sportista sa oznakom 4C.On šeta po granici klase superautomobila. Ima centralno postavljen agregat i pogon na zadnje točkove. Premijerno je prikazan na Salonu automobila u Ženevi, a prvu javnu vožnju imao je nedavno na prestižnom festivalu brzine Gudvud 2013, održanom u engleskom okrugu Zapadni Saseks.Ništa manje od očekivanog, 4C bio je istinska zvezda festivala i privukao je pažnju posetilaca i izveštača. Novi superautomobil učestvovao je u glavnom događaju festivala - izazovnom usponu na brdo. Tehnički veoma tešku deonicu dugu dva kilometra, koja zahteva veliku koncentraciju vozača, lagani 4C prošao je samouvereno i opravdao tvrdnje konstruktora da je novi 4C „najviše alfa od svih alfa“. Inače, na ovogodišnjem festivalu brzine čuveni italijanski proizvođač automobila proslavio je 50 godina postojanja „Auto-delte“, zvaničnog trkačkog ogranka „Alfa romea“, kao i 90. rođendan legendarnog simbola zelene deteline sa četiri lista (kuadrifolio verde), koji je oznaka većine sportskih modela „alfa romeo“.

Težak oko tonuPoput ostalih superautomobila, novi „alfa romeo“ 4C urađen je od karbonskih vlakana i aluminijuma, pa njegova težina iznosi svega oko jedne tone. U kombinaciji sa četvorocilindričnim aluminijumskim turbo motorom zapremine 1,75 litara od 240 KS i 350 Nm obrtnog momenta, takva težina omogućava odlične performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h nova „alfa“ postiže za oko 4,5 sekundi, a maksimalna brzinu iznosi oko 260 kilometara na sat. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog TCT menjača s dvostrukim kvačilom, a manuelni menjač nije predviđen.

ALFA ROMEO 4C♦ Motor: 1,75 l♦ Snaga: 240 KS♦ Momenat: 350 Nm♦ 0-100 km/h: 4,5 s♦ Brzina: 260 km/h♦ Menjač: TCT, 6 stepeni♦ Cena: 60.000 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track