Almodovar papi:Ukinite celibat i dozvolite žene sveštenike
Foto: Rojters

Poslao poruke!

Almodovar papi:Ukinite celibat i dozvolite žene sveštenike

Pop kultura -
Novi papa je, kako mi se čini, u znaku kontinuiteta, što nije dobar znak, rekao je proslavljeni španski reditelj u Rimu gde promoviše svoju najnoviju komediju Prolazni ljubavnici

Za Pedra Almodovara, koji se školovao u verskoj školi, izbor pape Franje bio je prilika da novom poglavaru Rimokatoličke crkve pošalje nekoliko poruka.

"Novi papa je, kako mi se čini, u znaku kontinuiteta, što nije dobar znak", kazao je proslavljeni španski reditelj u Rimu gde promoviše svoju najnoviju komediju "Prolazni ljubavnici".

"Glavni izazov crkve danas je da postane ogledalo savremenog sveta, a ne da se od njega udaljava kao što je to dosad činila", naveo je Almodovar, poručujući papi da dozvoli ženama da budu sveštenice i da ukine celibat.

"Dajući šah-mat celibatu, nestalo bi svo sramotno seksualno zlostavljanje", kazao je reditelj, pozivajući papu da sveštenicima omogući brak u svim kombinacijama, "kojih ionako ima svega tri: muškarac-žena, žena-žena i muškarac-muškarac".

Film "Prolazni ljubavnici", u kome se pojavljuju Penelope Kruz i Antonio Banderas je zabavna komedija u kojoj razdragana grupa putnika, među kojima ima nekoliko homoseksualaca, doznaje da je avion kojim lete za Meksiko, u opasnosti. Ubeđeni da je kraj neminovan, poveravaju jedni drugima svoje živote, probleme i poslednje želje.

"Film je prilično jasna metafora današnje Španije, putovanje bez destinacije. Realnost je još neizvesnija: ne zna se ko će nas voziti i kako ćemo sleteti", kazao je Almodovar, ističući da je Španija u najgoroj situaciji od uspostavljanja demokratije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track