Ambasador Albanije na sastanku u Preševu
Foto: NEBOJSA MANDIC

Očekivana ili neočekivana poseta

Ambasador Albanije na sastanku u Preševu

Politika -
Amabasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši posle uklanjanja spomenika stigao je u Preševo na sastanak sa albanskim liderima

PREŠEVO - Sastanak lidera albanskih stranaka koje deluju u Preševu je završen, ali još nije poznato kakvu su odluku doneli.

U međuvremenu u Preševo je stigao i amabasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši koji trenutno u zgradi opštine razgovara sa predsednicima stranaka.

Ispred opštine je okupljeno nekoliko desetina građana, uglavnom mlađih ljudi, a mesto gde je do jutros bio spomenik poginulim pripadnicima OVPMB ograđeno je crvenim trakama i građani su tu zapalili sveće.

Na mestu gde je bio spomenik se nalaze i buketi cveća.

U ponedeljak protest Albanaca tačno u podneAlbanci iz Preševa organizovaće sutra, tačno u podne, protest u ovom gradu zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima OVPMB, ispred zgrade opštine.Protest će organizovati političke stranke.

Prema ovim izvorima, Albanci će se političkim delovanjem boriti protiv uklanjanja ovog spomenika, nisu planirani nikakvi drugačiji načini reagovanja, kao i da se ne očekuju incidenti.Halimi: Propuštena šansa za kompromis

Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije ocenili su danas da je uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu vlast propustila šansu za kompromis i najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je posle sastanka lidera albanskih partija sa juga Srbije da će sutra u Preševu biti održan miting na kome će biti predloženi dalji koraci.Halimi je na konferenciji za novinare naveo da će u toku dana odvojeno zasedati najviša stranačka tela albanskih partija kako bi razmotrili novonastalu situaciju.

Predstavnici tih partija će na mitingu, koji će biti održan sutra u 12 sati na mestu gde je do jutros stajao spomenik, predložiti rešenja građanima Preševa, rekao je Halimi."Naše dalje korake ćemo danas formulisati i sutra predložiti građanima na mitingu na centralnom gradskom trgu gde je i do sada stajao spomenik", rekao je poslanik.

On je istakao da je jutrošnom akcijom Srbija "propustila šansu za kompromis i evropski put za sve svoje građane"."Srbija je propustila veliku šansu da prihvati kompromis, a umesto toga priklonila se nastavku primene vanrednih mera i sile", rekao je Halimi.

Na pitanje novinara koje je to rešenje za spomenik koje je juče nagovešteno od strane Albanaca, Halimi je naveo da su Albanci bili spremni za kompromis."Na neprihvatljiv predlog vlasti o premeštanju spomenika u dvorište džamije ili na neko drugo mesto mi smo imali konstruktivno rešenje i bili smo spremni na kompromis. Međutim, sve je to jutros sasečeno grubom akcijom Žandarmerije, odnosno vlasti koja i dalje primenjuje militarističku logiku", rekao je Halimi.

Destani: Srpska žandarmerija nije naša žandarmerija

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani je naveo da je Vlada Srbije jutrošnom akcijom "pokazala da ne želi Albance u Preševskoj dolini" i dodao da će oni uz pomoć međunarodne zajednice mirnim putem nastaviti da tragaju za svojim pravima.

"Sramota je. Ova vlada je danas pokazala da ne želi kompromis sa Albancima. Mi ćemo uz pomoć međunarodne zjednice mirnim putem tražiti prava koja nam pripadaju. Sve što dobiju Srbi na severu Kosova tražićemo i mi za Albance u Preševskoj dolini", rekao je Destani.

On je rekao i da "srpska Žandarmerija nije i njihova Žandarmedija" i da će svim sredstvima tražiti da se ona povuče iz Preševske doline.Konferenciji za novinare su prisustvovali i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, inače predsednik Demokratske partije Albanaca, predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju i predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track