AMBASADOR ITALIJE: Srbijo, možete da računate na nas u ovim teškim momentima!
Foto: Reuters

Obilazak potopljenog Obrenovca

AMBASADOR ITALIJE: Srbijo, možete da računate na nas u ovim teškim momentima!

Srbija -
Svi se danas pomalo osećamo kao da smo građani Obrenovca. Danas smo tu da pokažemo solidarnost sa Obrenovcem i celom Srbijom", poručio je ambasador Italije Đuzepe Manco

OBRENOVAC - Oko 70 ambasadora i predstavnika diplomatskog kora, koji su danas zajedno sa novinarima obišli potopljeni Obrenovac, izrazili su veliku solidarnost sa ugroženim stanovništvom i najavili pomoć u saniranju posledica najgorih poplava koje su pogodile Srbiju u poslednjih 120 godina, od kako se vrše merenja.

"Svi se danas pomalo osećamo kao da smo građani Obrenovca. Danas smo tu da pokažemo solidarnost sa Obrenovcem i celom Srbijom. Možete da računate na nas", poručio je ambasador Italije Đuzepe Manco posle obilaska potopljenog Obrenovca, zajedno sa novinarima u kamionima Žandarmerije.

On je rekao da je njegova zemlja prošle noći isporučila Srbiji 10 čamaca za spasavanje, 23 generatora i donirala 200.000 evra Crvenom krstu da kupi potrebne stvari za ugrožene. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ukazao je da će biti potreban veliki napor u saniranju posledica poplava i dodao da je ponosan što je EU "od početka deo velike spasilačke akcije Vlade Srbije".

On je rekao da sada, posle spasavanja, sledi nova faza u kojoj treba zajednički da budu definisani budući prioriteti i dodao da će evropska komesarka za vanredne situacije Kristalina Georgijeva tokom posete Beogradu u utorak i sredu razgovarati sa srpskim zvaničnicima na koji će način Srbija kao zemlja kandidat moći da dobije pristup fondu solidarnosti. "Sigurno je da ćemo biti uz Srbiju u ovom veoma teškom periodu", poručio je Devenport.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm istakao je da je bilo "užasno ono što smo videli ovde" i dodao da je Nemačka obezbedila stanice za ispumpavanje vode koje se nalaze sada u termoelektrani u Kostolcu, gde je "velika voda" i gde je nužno osigurati da to postrojenje nastavi sa radom.

"Važno je da je sva naša bilateralna pomoć koordinarana od strane Evropske komisije i činimo sve da pomognemo", naveo je Vilhelm. On je kao najgori prizor tokom današnjeg obilaska Obrenovca naveo automobile koji su plivali u vodi, u jednom delu grada odakle se voda još nije povukla i, i dalje je oko jednog metra.

Američki ambasador Majkl Kirbi poručio je da sada sledi faza popravke kuća i automobila, i nadoknađivanje izgubljenog. "Biće potrebno mnogo rada. Život mora da teče dalje. Svi smo danas stekli bolji uvid šta možemo u narednim danima i nedeljama da učinimo da pomognemo ljudima iz pogođenih oblasti da ponovo stanu na noge", rekao je Kirbi.

Novinarima su se obratili i ambasadori zemalja regiona - Slovenije, Makedonije i Bugarske, koje su među prvima pritekle u pomoć Srbiji. "Makedonija je uvek prva uz Srbiju. Dali smo ogromnu podršku i materijalnu i tehničku, koja je nadmašila 140.000 evra", rekla je ambasadorka Makedonije Vera Jovanovska. Zajedno sa ambasadorima i novinarima, danas su Obrenovac obišli i premijer Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track