AMBASADOR IZRAELA: Jevreji su ubijani na mestu gde Mišković hoće da gradi tržni centar!
Foto: Marina Lopicic

Afera „Topovske šupe“

AMBASADOR IZRAELA: Jevreji su ubijani na mestu gde Mišković hoće da gradi tržni centar!

Društvo -
Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi podseća da su Topovske šupe bile radni i sabirni logor, u kom je bilo do 6.000 zatočenih jevrejskih muškaraca, kao i Roma i Srba

BEOGRAD - Gaze preko mrtvih.Projekat Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga“, koji uz amin gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa namerava da izgradi tržni centar na mestu spomen-parka Topovske šupe na Autokomandi, gde se nalazio prvi koncentracioni logor za Jevreje i Rome tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, naišao je na zgražavanje i oštru osudu javnosti. Plan ovog dvojca ocenjuju kao krajnje nepoštovanje žrtava zarad profita i upozoravaju da se prodavnicama odeće i obuće ne odaje počast prošlosti.Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi ukazuje na istinsku neophodnost da se sačuvaju autentična mesta, „inače će Srbija biti pustinja uspomena“.- Priča o stradanju na Starom Sajmištu nije dovoljno ispričana, ali je bar mesto sačuvano, zemlja neće biti prodata. To nije slučaj s Topovskim šupama. Ovo je trenutak, pre nego što buldožeri unište autentično mesto tog horora iz jeseni 1941, da se bistre glave razmisli šta bi trebalo promeniti u planovima da se sutra ne bismo kajali. Uvek možete sagraditi fantastičan tržni centar, ali ne možete ponovo sagraditi zid smrti ispred kog je streljano i deportovano u smrt na hiljade ljudi - kaže ambasador Levi.On dodaje da ima razumevanje za komercijalni interes, ali da, takođe, mora da postoji i istorijska, moralna, politička i religiozna obaveza prema prošlosti.- Beograd nije jedini koji se suočio sa takvom dilemom. I u mnogim drugim gradovima planovi su bili promenjeni jer to dugujemo generacijama koje su bile ubijene. Srećan sam što zgrade u Topovskim šupama još nisu uništene. Ali jedna mala spomen-tabla između „Zare“ i „Maksija“ nije način na koji se odaje počast prošlosti. Treba razmisliti kako ta dva izazova spojiti.Ambasador Levi kaže da istoričari i analitičari koji sa izuzetnom posvećenošću istražuju Holokaust u Srbiji navode da su Topovske šupe bile radni i sabirni logor, u kom je bilo do 6.000 jevrejskih muškaraca, a kasnije i brojno srpsko i romsko civilno stanovništvo.- Oni su odvođeni na streljanje u Jajince i selo Jabuka, ali prema svedočenjima, neki od zatvorenika ubijeni su i u Topovskim šupama. To je bila jedna od prvih akcija u okupiranom Beogradu, što je u leto 1942. dovelo do objave da je Beograd „očišćen od Jevreja“. E pa Beograd nije očišćen od Jevreja - zaključuje Levi.Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović ironično komentariše da je „lepo“ što su se Grad i „Delta“ dosetili da grade tržni centar na mestu jevrejskog i romskog stratišta.- To nam je valjda za pokoj duša. Sramota! Bruka!

Na ovom mestu stradanja Jevreja Miroslav Mišković hoće da sagradi najveći tržni centar na balkanu
Na ovom mestu stradanja Jevreja Miroslav Mišković hoće da sagradi najveći tržni centar na balkanu

Ovo Mišković planira da izgradi
Ovo Mišković planira da izgradi

Mihajlović: To nam je valjda za pokoj duša. Sramota! Bruka!
Mihajlović: To nam je valjda za pokoj duša. Sramota! Bruka!

Ruben Fuks: Nema dogovora s „Deltom“U „Delta rilestejtu“ su, kako je Kurir juče preneo, potvrdili da je projekat „Delta planet“ u završnoj fazi i da kompanija u dogovoru s jevrejskom zajednicom i opštinom radi na pronalaženju rešenja, koje će na pravi način obeležiti to mesto. Međutim, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije dr Ruben Fuks kaže da je to „delimično tačno“.- Ne inicijativu „Delte“ obavljena su dva razgovora pre oko godinu dana. Prvi sa administracijom, drugi sa arhitektom, čije ideje nismo prihvatili. Nikakav sporazum nije postignut, Savez je ostao pri stavu da autentičnost prostora mora da bude očuvana i dostojno obeležena. Od tada nas više niko nije zvao. Dogovora nema - kaže Fuks i ističe:- Topovske šupe nisu izmišljeno mesto, već logor odakle su muškarci, Jevreji i Romi, odvođeni na streljanje. Pogrdno je da se na tom mestu gradi tržni centar.

Efraim Zurof: Mora li tržni centar na mestu logora?Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, kaže za Kurir da nije čuo za logor Topovske šupe, ali da zna da Srbija generalno nema dobar odnos prema izgradnji memorijalnih centara stradalim Jevrejima.- Uz svu moju ljubav prema Srbiji, moram to da naglasim - kaže Zurof. On ističe da na drugom, mnogo većem mestu na kom su stradali Jevreji - Sajmištu - takođe ništa nije urađeno.- Pre pet godina sam pričao sa Borisom Tadićem i on je rekao da žele da naprave memorijalni centar na Sajmištu. Ja sam ga, naravno, podržao. I gde smo pet godina kasnije?! Nigde! Tako da ne čudi to što neko želi da izgradi najveći tržni centar na Balkanu na mestu gde je bio logor - kaže Zurof za Kurir i postavlja pitanje da li šoping-centar baš mora da se gradi na mestu gde je bio logor.

Đilas: Ne odgovaramGradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas juče nije želeo da odgovori na pitanje zašto je Grad dozvolio, odnosno zašto nije zabranio da se na lokaciji Topovskih šupa gradi šoping-mol.- Ne odgovaram na pitanja Kurira - kazao je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track