Ambasador Rusije: Ne vidim ništa pozitivno u neprijateljskom stavu Crne Gore!

Pridružili se sankcijama EU

Ambasador Rusije: Ne vidim ništa pozitivno u neprijateljskom stavu Crne Gore!

Planeta -
Ambasador Rusije u Podgorici kazao je da je Rusija "iznenađena" potezima zvanične Podgorice, jer dve zemlje imaju "dugogodišnje, prijateljske odnose"

PODGORICA - Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nestarenko saopštio je danas da je zvanična Moskva "iznenađena" odnosom Crne Gore prema Rusiji i krizi u Ukrajni.

Nestarenko je portalu IN4S kazao da "ne vidi nista pozitivno" u odluci Crne Gore da se pridruži sankcijama Evropske unije (EU) povodom krize u Ukrajini.

Zvanicna Podgorica se pridružila sankcijama protiv bivšeg ukrajinskog predsednika i članova njegovog režima, na šta je, kako je ranije objašnjeno, obavezuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Unijom.

Takva odluka Podgorice, zajedno sa nedavnom posetom crnogorskog premijera Mila Đukanovica SAD-u, kojom je lobirao za podršku Vasingtona proširenju NATO-a na Crnu Goru na septembarskom samitu u Velsu, Moskva je doživela "neprijateljskim i razočaravajućim".

Ambasador Rusije u Podgorici kazao je da je Rusija "iznenađena" potezima zvanične Podgorice, jer dve zemlje imaju "dugogodišnje, prijateljske odnose".

Nastarenko je saopštio da Rusija smatra da o članstvu Crne Gore i NATO-u treba da odluči "narod". Crnogorski zvaničnici, međutim, ne preferiraju referendum o ovom pitanju, jer smatraju da je to "skuplji i duži" put, ali i ističu da ne beže od te vrste plebiscita.

Upitan da prokomentariše teze da se poslednjih godina "iz određnih krugova u Crnoj Gori provode značajne aktivnosti kako bi se država "očistila" od ruskog uticaja", ambasador Rusije je kazao da "to pitanje treba uputiti onima koji takvu politiku provode".

"Ne vidim veliki priliv u Crnoj Gori turista i investicija iz zemalja “ budućih saveznika", dodao je ambasador Rusije.

Zvanična Podgorica je ranije negirala ocene da je njena politika "antiruska", ukazala na "suvereno pravo svake države da odlučuju u svom unutrašnjem razvoju i spoljnopolitičkim prioritetima", kakvi su opredeljenje Crne Gore za članstvo u EU i NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track