Ambasadorka Srbije u Moskvi rušila Putina!
Foto: KURIR

Diplomatski skandal

Ambasadorka Srbije u Moskvi rušila Putina!

Društvo -
Jelica Kurjak, šef diplomatske misije u Rusiji, primala u zvanične posete lidere ruske opozicije, zbog čega je zvanična Moskva prekinula svaki kontakt sa njom

BEOGRAD - Spremna za opoziv.Jelica Kurjak, ambasadorka Srbije u Moskvi, napravila je neviđeni diplomatski skandal jer je dozvolila ćerki da učestvuje u uličnim demonstracijama protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, saznaje Kurir.- Zvanična Moskva veoma je ljuta na srpsku ambasadorku jer je njena ćerka učestvovala u protestima protiv Putina. Da stvar bude gora, sama ambasadorka Jelica Kurjak tokom predizborne kampanje u januaru 2012. primala je u zvaničnu posetu sve lidere ruske opozicije. Zbog toga skoro niko više od predstavnika ruskih vlasti ne želi da je primi - kaže izvor Kurira iz Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da je svoje simpatije prema Putinovim protivnicima Kurjakova često iznosila i na diplomatskim skupovima, što je u suprotnosti sa zvaničnom spoljnom politikom Vlade.Kurjakova je u srpsku ambasadu u Moskvi došla iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, i to kao kadar DS, a ambasadorsku funkciju dobila je na ličnu preporuku lidera DS Borisa Tadića. Kako saznajemo u MSP, Kurjakova će zbog ovog diplomatskog skandala, na koji je novog ministra upozorio i Sindikat MSP, najverovatnije uskoro biti povučena.Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže da je neuobičajeno da ambasador javno iznosi svoje ocene i mišljenja o bilo kom aspektu politike zemlje domaćina.- Ne može se dopustiti da naš ambasador čini u zemlji prijema ono što Srbija ne bi podnela da strani diplomata radi u Beogradu. Ako su te informacije kojima raspolažete tačne, takvo ponašanje je štetno za Srbiju. To je signal institucijama da pozovu na odgovornost - ocenjuje Jovanović.Kurir je pokušao i da od ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića dobije komentar na ovako ponašanje Jelice Kurjak, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Vlada Srbije podržava Putina, ali je ambasadorka protiv
Vlada Srbije podržava Putina, ali je ambasadorka protiv

Ko je Jelica KurjakJelica Kurjak rođena je 1952. u Beogradu. Završila je Fakultet političkih nauka, a doktorirala na Pravnom fakultetu. Od 2001. je u Moskvi, prvo kao savetnik u ambasadi, otpravnik poslova, da bi 2008. postala naš ambasadoru u Ruskoj Federaciji. Govori ruski i engleski jezik. Udata je i ima dve ćerke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track