Američka NSA radio-talasima špijunira 100.000 kompjutera u svetu
Foto: Reuters

Nadziru kinesku i rusku vojsku

Američka NSA radio-talasima špijunira 100.000 kompjutera u svetu

Planeta -
Reč je o talasima koji mogu da se prenose sićušnim kružnim pločama i USB karticama ubačenim u računare

VAŠINGTON - Američka Nacionalna služba za bezbednost (NSA) postavila je softvere u blizu 100.000 kompjutera širom sveta, ali ne i u SAD, što im je omogućavalo da špijuniraju te mašine.

Njujork tajms u izveštaju o tajnim tehnologijama upotrebe radio-talasa radi pristupa kompjuterima koje druge zemlje pokušavaju da zaštite od špijuniranja i sajber napada, poziva na dokumenta NSA, kompjuterske stručnjake i američke zvaničnike, prenela je agencija AP.

NSA je nekoliko godina koristila radio talase koji mogu da se prenose sićušnim kružnim pločama i USB karticama ubačenim u kompjutere.

NSA je to smatrao "aktivnom odbranom" i koristio je tehnologiju da bi nadzirao pre svega kinesku ali i rusku vojsku, narko kartele, trgovinske institucije u Evropskoj uniji i ponekad američke partnere u borbi protiv terorizma, kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

Deo programa nadziranja koji je sprovodila NSA obelodanio je u leto 2013. godine odbegli analitičar NSA Edvard Snouden, što je dovelo do osuda i zategnutih diplomatskih odnosa SAD sa velikim brojem zemalja koje su bile mete špijuniranja.

Američki predsednik Barak Obama je obećao da će razmotriti i doneti mere kojim bi se ograničio program nadziranja koji sprovodi NSA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track