Američki tužilac ima obiman dosije o zločinima OVK!
Foto: Fonet

Glavni istražitelj navoda iz izveštaja Dika Martija

Američki tužilac ima obiman dosije o zločinima OVK!

Crna Hronika -
Udosijeu američkog tužioca nalaze imena 120 rukovodilaca OVK, za koje se očekuje da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Metohije.

PRIŠTINA - Glavni istražitelj navoda iz izveštaja Dika Martija, američki tužilac Klint Vilijamson, ima obiman dosije o zločinima pripadnika bivše OVK i očekuje se da ga preda sudijama posebnog Tribunala koji će se baviti nalazima švajcarskog senatora.

Izvori navode da se u dosijeu američkog tužioca nalaze imena 120 komandanata OVK, za koje se očekuje da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Metohije.

Očekuje se i da svi osumnjičeni, prema izvorima, budu uhapšeni kada budu ispunjeni zakonski uslovi za osnivanju Tribunala.

"Expreš" navodi da su većina imena iz dosijea poznati ratni rukovodioci OVK iz regije Drenice i Metohije, ali da su tu i imena ljudi koji su uglavnom delovali u severnom delu Albanije, na granici sa Kosovom.

Vilijamsonov tim već skoro četiri godine istražuje navode iz Martijevog izveštaja u kome su opisani zločini pripadnika bivše OVK nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.

Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o vađenju organa kidnapovanim civilima u takozvanoj "žutoj kući" u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track