Amerika preuzima pregovore o Kosovu
Foto: Beta

Ekskluzivno Kurir saznaje

Amerika preuzima pregovore o Kosovu

Politika -
Ako do 22. aprila visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton ne uspe da sa Beogradom i Prištinom potpiše sporazum, Amerikanci će delegirati svog pregovarača

BEOGRAD - Stižu Ameri!Ako do 22. aprila pregovarači iz EU i visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton ne uspeju da sa Beogradom i Prištinom potpišu sporazum, Amerikanci će delegirati svog pregovarača i preuzeti vođenje dijaloga, saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.

- Američka administracija je i dosad bila uključena u briselske pregovore. Filip Riker, zamenik pomoćnika državnog sekretara, bio je prisutan na svakoj rundi u Briselu. Gotovo je izvesno da će novi pregovarač iz SAD biti na još višoj poziciji u američkoj administraciji. To bi mogao biti naslednik sadašnjeg pomoćnika državnog sekretara Filipa Gordona. Za sada se samo pominje da je u pitanju žena, ali se njeno ime ne saopštava - kaže izvor Kurira.Premijer Ivica Dačić izjavio je da smatra da bi direktni razgovori Beograda i Prištine bili bolja opcija jer Srbi i Albanci možda zaista imaju zajedničke interese, ali da se nekim međunarodnim posrednicima to ne dopada.- Ta ideja ne odgovara određenim stranim silama koje su skeptične prema mogućnosti da ne znaju šta bismo mi mogli da se dogovorimo jedni s drugima - rekao je Dačić.Kurir juče nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu ovih saznanja, ali nam je u državnom vrhu nezvanično rečeno da mogućnost da SAD preuzmu vođenje dijaloga svakako nije isključena.

Dačić pre sastanka sa Eštonovom razgovarao sa Rikerom
Dačić pre sastanka sa Eštonovom razgovarao sa Rikerom

Simić: SAD uvek završavale stvari na BalkanuAnalitičar Predrag Simić kaže da zvuči logično da će SAD od sada posredovati u dijalogu Beograda i Prištine, jer su svi pregovori koje je vodila EU na prostoru bivše Jugoslavije propali, a stvar su na kraju uvek završavali Amerikanci.- Nikada pregovori koje je vodila EU nisu dali rezultate. Amerikanci su uvek puštali prvo EU da vodi pregovore i možda pokaže nesposobnost. A onda bi preuzeli stvar u svoje ruke. Tako je bilo u Dejtonu, pa i kasnije sa Kosovom: EU je napravila Rambuje, a Amerikanci Kumanovski sporazum. Vašington će izabrati ozbiljnog pregovarača i tako završiti stvar. Za nas bi bilo dobro da se u celu igru ipak uključe i Rusi - ističe Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track