Amerikanci razmeštaju vojsku zbog nereda u islamskim zemljama

Amerikanci razmeštaju vojsku zbog nereda u islamskim zemljama

Planeta -
Moramo da budemo spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti", izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", kazao je Paneta

VAŠINGTON - SAD razmeštaju svoje snage kako bi mogle istovremeno da reaguju na nerede i napade na diplomatska predstavništva na 17 ili 18 lokacija u islamskom svetu saopštio je američki državni ministar odbrane Leon Paneta.

"Moramo da budemo spremni za mogućnost da se otmu kontroli protesti", izazvan emitovanjem antimuslimanskog filma "Nevinost muslimana", kazao je Paneta kasno sinoć magazinu Forin polisi (Foreign Policy).

On nije izneo detalje o razmeštanju bezbednosnih snaga, ali Forin polisi navodi da Pentagon trenutno razmatra slanje pedesetak marinaca radi zaštite američke ambasade u Sudanu. Jedna osoba poginula je u petak u napadu na američku ambasadu u Kartumu, gde su napadnute i britanska i nemačka ambasada.SAD su već poslale 100 marinaca u Libiju i Jemen.

Desetine hiljada muslimana protestovale su u petak u arapskom svetu zbog filma snimljenog u SAD koji izvrgava ruglu islam i proroka Muhameda. U sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo je šest osoba u Tunisu, Sudanu, Libanu i Egiptu.

Film, čiji su delovi postavljeni na sajt Jutjub (YouTube), najpre je podstakao proteste u Egiptu i Libiji, gde je u Bengaziju ubijen američki ambasador, a potom su neredi izbili i u drugim zemljama na Bliskom istoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track