AMERIMA IZA LEĐA: Rusija i Iran dogovaraju sporazum od 20 milijardi dolara! Evo o čemu je reč...
Foto: Rojters

Bilateralna saradnja

AMERIMA IZA LEĐA: Rusija i Iran dogovaraju sporazum od 20 milijardi dolara! Evo o čemu je reč...

Planeta -
Moskva i Teheran su još u januaru raspravljali o sporazumu koji bi omogućio da Rusija kupuje dnevno 500.000 barela iranske nafte u zamenu za rusku opremu i robu

Rusija i Iran su postigle napredak u pregovorima kako bi se postigao konačni dogovor vredan 20 milijardi dolara uprkos sankcijama koje je Zapad uveo Teheranu.

Naime, još u januaru mediji su javili da su Moskva i Teheran raspravljali o sporazumu koji bi omogućio da Rusija kupuje dnevno 500.000 barela iranske nafte u zamenu za rusku opremu i robu.

Bela kuća je odmah reagovala i saopštila da bi ovakav dogovor mogao da izazove ozbiljnu zabrinutost. SAD su rekle da bi taj sporazum bio u suprotnosti sa razgovorima o nuklearnom programu koji se odvija između svetskih sila i Irana.

Ruska strana je, kako prenose strani mediji, spremila sva potrebna dokumenta i da se sada samo čeka da se i zvanično dogovori sporazum.

Prema prvim informacijama navodi se da će u zamenu za naftu Rusi Iranu isporučivati industrijsku robu i hranu ali da u to neće biti uključena i vojna oprema.

(Alarabiya.net)

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja