Amsterdam: Prostitucija sa 21 godinu umesto sa 18?
Foto: Damir Dervišagić

Zaštita od makroa

Amsterdam: Prostitucija sa 21 godinu umesto sa 18?

Planeta -
Cilj mere je suzbijanje kriminala u čuvenom Kvartu crvenih fenjera i zaštita onih žena od zloupotrebe

AMSTERDAM - Amsterdam planira da podigne zakonsku granicu za minimalnu starost prostitutki sa 18, na 21 godinu i da primora javne kuće da budu zatvorene tokom ranih jutarnjih sati, izjavio je danas gradonačelnik tog holandskog grada Eberhard van der Lan.

Cilj te mere je suzbijanje kriminala u čuvenom amsterdamskom Kvartu crvenih fenjera i zaštita onih koji se bave prostitucijom, uglavnom žena, od zloupotrebe. Prema proceni gradskih vlasti, u Amsterdamu se prostitucijom bavi oko 8.000 profesionalnih seksualnih radnika, od kojih polovina radi iza prozora sa crvenim somotskim zavesama i crvenim svetlom. Novi propisi predviđaju da ti prozori budu zatvoreni od četiri do devet časova ujutro, rekao je gradonačelnik.

Prostitucija je u Holandiji legalizovana 2000, a u Amsterdamu se toleriše od 1600-ih godina kada je trgovina začinima taj lučki grad učinila jednim od najbogatijih na svetu. Amsterdam je, međutim, od 2006. počeo da pooštrava propise i od 2007. do 2009. je zatvorio trećinu javnih kuća. Van der Lan je rekao da grad planira da nove mere uvede do jula, jer je, prema njegovim rečima, "situacija tako ozbiljna, da moramo da delujemo", prenala je agencija AP.

Mlade prostitutke su naročito ugrožene jer ih makroi primoravaju na pružanje seksualnih usluga čim napune 18 godina. Prioritet grada je, kako je rekao gradonačelnik, da se spreči da žene budu gurnute u prostituciju i da pomogne onima koje žele da da izađu iz te profesije.

Među drugim merama koje se planiraju je i primoravanje vlasnika javnih kuća da donose poslovne planove. Holandsko tolerisanje prostitucije je stalno predmet debate, a amsterdamske vlasti su posle njene legalizacije shvatile da taj potez nije doprineo smanjenju zloupotrebe žena. Predloženi nacionalni zakon, kojim bi bila formirana baza podataka za registrovane prostitutke, nije dobio podršku u parlamentu.

Holandski zvaničnici sada proučavaju švedski zakon o prostituciji kao mogući model. Po švedskim propisima, kriminalni prestup čine oni koji koriste usluge prostitutki, a prostitutke ne podležu kaznama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja